Zeytinyağı ihracatçısı gelecekten umutlu

Zeytinyağı ihracatçısı gelecekten umutlu
Son iki yılda dibe vuran zeytinyağı ihracatçısı gelecekten umutlu

Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, son üç yılda 92 bin tondan 14 bin tona geriledi. Bunu, son iki yılda rekoltenin düşük olmasının etkisiyle artan fiyatlara bağlayan ihracatçılar gelecekten umutlu. Bu sene Rekolte Tahmin Heyeti'nin 160 bin ton olarak öngördüğü rekoltenin son yağmurlarla yüzde 15 artacağı belirtildi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Nedim Güreli, boş geçirdikleri iki yılın sonunda tünelin ucunda ışığın göründüğünü söyledi. 2008-2009 sezonunda zeytinyağı ihracatının rekor kıracağını belirten Güreli, ihraç edecek ürün bulamadıkları için kaybettikleri pazarları kazanmalarının zaman alacağını ifade etti. 

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalata izin verilmesi taleplerinin devam ettiğini anlatan Güreli, "İki yıldır dibe vuran ihracat, yeni sezonun başlayacağı 1 Kasım'dan itibaren hızla yükselecek. Bundan sonra kaybettiğimiz pazarları kazanma ve çıktığımız raflara tekrar girmeye konsantre olacağız." dedi.

Birlik Başkanı Güreli, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, 2008-2009 sezonu zeytin ve zeytinyağı sektörünü değerlendirdi. Rekolte tahmin heyetinin 160 bin ton olarak öngördüğü rekoltenin son yağmurlarla yüzde 15 artacağını ifade eden Ali Nedim Güreli, devreden 32 bin ton stokla Türkiye'nin elinde 200 bin tonun üzerinde zeytinyağı bulunduğuna dikkat çekti.

İki yıldır ihracatta en çok irtifa kaybeden sektör olduklarını anlatan Güreli, 2005'te 92 bin ton olan ihracatın 2006'da 47 bin, 2007'de 42 bin, 2008'de ise 14 bin tona gerilediğini hatırlattı. Zeytinyağı ihracatçılarının iki yıldır işsiz gezdiğini belirten Güreli, yeni sezonda işlerine konsantre olacaklarını ifade etti. DİR kapsamında ithalata izin istemelerinin altında ihracatın irtifa kaybetmesinin yattığını belirten Güreli, "Bu irtifa kaybını kimseye anlatamadık. Kaybettiğimiz pazarları tekrar kazanmanın mücadelesini vereceğiz. 5 YTL'ye çiftçiden zeytinyağını alıp 3 YTL'ye ihraç ederek şampiyon olunmaz. Üretici ülkelerin ihracatçıları ne yapıyorsa, bizim de aynısını yapmamız lazım." açıklamasında bulundu. 

Rekolte tahmin heyetinin, ağaç varlığını tarım il müdürlüklerinden alarak tahminde bulunduğuna dikkat çeken Güreli, 143 milyon olarak belirtilen ağaç sayısının 170 milyonun üzerinde olduğunu ifade etti. Denizli, Mersin, Antakya ve Adana'nın yeni zeytinlik bölgeleri olduğunu belirten Ali Nedim Güreli, son yıllarda dikilen ağaçların meyve vermeye başladığını, Türkiye'nin 2014 yılında 750 bin ton rekolteyle zeytinyağında İspanya'dan sonra ikinci büyük üretici olacağını vurguladı.

Dünyada yıllık ortalama 2.5 milyon ton zeytinyağı üretildiğini, bunun 1.4 milyon tonunun İspanya'ya ait olduğunu hatırlatan Güreli, "İspyanya DİR'e izin veriyor. Biz vermeyerek çiftçiyi koruduğumuzu savunuyoruz. Sezon başında fiyatlar artacak dendi, üretici yağını satmadı. Sezon sonuna gelindiğinde biz yağ bulamazken stoklarda 32 bin ton yağ var fakat iyi korunamadığı için değerleri bozuldu." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.