"Vergi denetimlerinde baskı yapılmamalı"

"Vergi denetimlerinde baskı yapılmamalı"
Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, vergi denetimlerinde baskı yapılmasının firmaları kayıtdışılığa iteceği uyarısında bulundu.

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, son dönemde üyelerinden, vergi denetmenleri tarafından kendilerine matrah artırımı yapmaları, aksi halde defterlerinin incelemeye alınacağı konusunda baskı uygulandığına ilişkin yakınmalar ulaştığını bildirdi.

Şaban Baş, yaptığı yazılı açıklamada, "Vergi miktarı, gözdağı ile değil, kayıtdışındakilerin sisteme dahil edilmesiyle artırılabilir. Demokratik sistemde baskı ve pazarlıkla vergi belirlenmesi kabul edilemez." dedi.

Vergi denetmenlerinde mükelleflere gidilerek, önce neden az vergi beyan ettikleri veya zarar gösterdikleri sorulduğunu savunan Baş, ardından da, "Ya matrahını artır, ya da defterlerini inceleyeceğiz" uyarısında bulunulduğunu söyledi.

Uygulamanın, ne demokrasi ne de Türk Ticaret Kanunu ile bağdaşmadığını bildiren Baş, ticarette kar ve zarar edilebileceğini hatırlattı. Denetimlerde hiçbir mükellefin zarar etme şansının olmadığı yönünde davranıldığını anlatan Baş, "Denetmenlerin, -Eğer zarar gösterirseniz, muhasebe defterlerini incelemeye alırız- biçimindeki dayatmaları son derece yanlış bir uygulama. Bir mükellefin defterlerinin incelenmesi gerekiyorsa, bu pazarlıksız yapılmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde pazarlığa tabi vergi belirlemesi sistemi yoktur." diye konuştu.

Adana'da gelir ve kurumlar vergisi miktarlarında yüzde 36'ya ulaşan oranlarda artış sağlandığının, konuyla ilgili en yetkili kişilerin ağzından açıklandığı bir dönemdeki bu tür yaklaşımların mükellefi kayıtdışılığa iteceğinin altını çizen Şaban Baş, şunları söyledi: "Devletin istihdam meydana getiren, vergisini tam olarak zamanında ödeyen dürüst mükellefin her zaman yanında olması gerekir. Öte yandan, kayıtdışı çalışarak vergisel ve vatandaşlık yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gibi haksız rekabet ortamı oluşturanlar da etkili ve kararlı bir mücadele içerisinde olması kaçınılmaz bir gerçektir."

Vergilerin artırılmasında en önemli unsurun ekonomideki kayıtdışı sisteminin önüne geçilerek vergi ödeyenlerin sayısının artırılması olduğunu vurgulayan Baş, bu kıskaca giren mükellefin aklına ilk gelen düşüncenin, 'kapat ve kurtul' yöntemi olacağını belirtti. Baş, bu firmaların daha sonra faaliyetini kayıtdışı biçimde sürdürme eğilimine gireceğini ifade etti. Baş, şöyle devam etti: 

"Beklentimiz, yasal sistemin içerisinde yer alarak, bir yandan vergisini ödemeye, diğer yandan ise evine ekmek götürmeye çalışan mükellefin yerine kayıtdışı faaliyette bulunanların üzerine gidilmesidir. Konuyla ilgili yetkililerin vergi toplanması için görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmalarını anlayışla karşılıyoruz. Bu anlamda kayıtdışı ekonominin çözümüne yönelik atılacak her yeni adımda yerimizi almaya ve her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu bir kez daha ve özellikle bildirmek istiyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.