Enflasyonda düşüş bekleniyor
ANKARA Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gıda ile ilişkili kalemler ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda son dönemde enflasyonun olumsuz bir görünüm sergilemediği değerlendirmesinde bulunurken, ''Bu çerçevede gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmekte'' denildi.
Kurul, Kasım ayında enflasyonun tüketici fiyatları bazında yüzde 1,95 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 8,40 olarak gerçekleştiğini belirterek, ''Aylık artışın yaklaşık 1 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki yükselişten kaynaklanmıştır. İşlenmiş gıda ve yemek hizmetleri grubu fiyatlarındaki belirgin artış, kuraklığın gıda enflasyonu üzerindeki etkisinin Kasım ayında da sürdüğüne işaret etmekte'' değerlendirmesinde bulundu.
Para Politikası Kurulunun, 13 Aralık'ta yaptığı toplantının ardından değerlendirme özeti bugün yayınlandı.
Değerlendirmede, enerji grubu fiyatlarının Kasımda yüzde 6,78 ile oldukça yüksek bir oranda arttığı ve bu grupta yıllık enflasyonun yüzde 11,02'ye yükseldiği belirtilerek, bu artışta akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki öTV kaynaklı artışlar ile İstanbul'daki yeni şebeke suyu tarifesinin belirleyici olduğu kaydedildi.
Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanan bu etkinin yanında, uluslararası petrol fiyatlarındaki keskin yükselişin de enerji fiyatlarının artmasında etkili olduğu bildirilen değerlendirmede, ''önümüzdeki dönemde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılması planlanan artış, petrol fiyatlarının seyri ile birlikte, enerji fiyatlarına yönelik temel risk unsurudur'' denildi.
Değerlendirmede, yıllık TüFE enflasyonunun yaklaşık 0,85 puanının yalnızca tütün ürünlerindeki fiyat artışından kaynaklandığı, gıda fiyatlarında gerek kuraklık gerekse küresel konjonktürden kaynaklanan gelişmelerin işlenmiş gıda ve yemek hizmetleri kanalıyla, son dönemde özel Kapsamlı TüFE Göstergeleri üzerinde de etkili olduğu ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.