Tekstilci, ABD pazarına Mısır'dan giriyor

Tekstilci, ABD pazarına Mısır'dan giriyor
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, ABD pazarında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün düşük dolar kuru sebebiyle 3 yıldır düşüş içerinde olduğunu, son yaşanan krizin de düşüşü daha artırdığını bel

Şankaya, yaptığı açıklamada, son 3 yıldır rekabet güçlerini düşük dolar kuru ve yüksek YTL dolayısıyla kaybettiklerini ifade ederek, "Türk tekstilcileri, bu durumu aşmak için, ABD'ye ihracatlarını, üretimlerini kaydırdıkları Mısır üzerinden yapma yoluna gitti. Mısır'a olan iş göçü, Türkiye'deki istihdama negatif etkilerinin yanı sıra devletimizin vergi kayıplarına neden olmakta." diye konuştu.

Şankaya, ağustos ayı ihracatına bakıldığında ABD'ye yapılan ihracatın yüzde 44 oranında azaldığını belirterek, mortgage krizinin etkilerini en ağır şekilde hissettirdiği İngiltere'ye olan ihracat azalış oranının da yüzde 26 olduğunu kaydetti.

Sektör olarak yaşanan krizden paylarını alacaklarını vurgulayan Şankaya, şöyle devam etti: "Bu ciddi krizin hâlâ başındayız ve görünen o ki kriz gittikçe derinleşecek. Krizin ana ihracat bölgelerimizde yaşanıyor olması sektör olarak yaşadığımız sorunları daha da artıracak. İçerisinde bulunduğumuz sorunların yumuşatılmasını bekliyoruz. İhracat alanlarımızda krizin hüküm sürdüğü şu dönemde istihdamın üzerindeki vergi yükleri azaltılmalı ve enerji maliyetlerinde düzenlemelere gidilmeli. Sektörümüzün canını dişine takarak önündeki 2 yılı atlatması gerektiğini ve gelecek 2 yılda sektörümüzün ayakta kalma mücadelesi yapacağını söylemiştim. Korkarım yaşanan kriz sebebiyle 2 yıllık bu süreç daha da ötelenecek. Teşvik uygulamalarında önerilerimizin ve beklentilerimizin çok dışında alınan kararlar benim karamsarlığımı daha da artırıyor."

Geçtiğimiz günlerde Bursa'ya yaptığı ziyaret sırasında 'Kriz ortamını yabancı markaları satın almak için iyi bir fırsat' olarak değerlendiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in çok iyimser olduğunu vurgulayan Şankaya, "Bakanımızın iyimser beklentilerini zaten mali kriz içerisinde olan sektörümüzün oyuncularının karşılayabileceğini sanmıyorum. Türk sanayicisinde böylesine satın almaları gerçekleştirecek birikimler olduğunu zannetmiyorum. Bu tip satın almalar için ancak Eximbank desteği gerekli." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.