Ağustos ayı bütçesinin Maliye Bakanlığının açıkladığı gibi 4,6 milyar YTL fazla değil, 7,4 milyar YTL açık verdiği öne sürüldü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın(TEPAV) Mali İzleme Raporu'nda aktarılan verilere göre, bütçenin fazla vermesinde İşsizlik Sigortası Fonu ve Özelleştirme Fonu gelirlerinin farklı dönemlerde iki defa gelir yazılmasından kaynaklandığı ifade edildi.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu -2008 Yılı Ağustos Ayı Bütçe Sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz aylarda açıklanan bütçe rakamlarını tartışılır kılabilecek iki önemli gelişme yaşandığına işaret edilerek, "İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bütçeye aktarılan kaynak Fon'un stok olarak elinde bulunan ve geçmiş dönemlerde kamu kesimi gelirleri içinde gelir olarak gösterilen bir tutarın tekrar gelir olarak gösterilmek suretiyle bütçe gelirleri içinde yer almasıdır. Başka bir ifade ile, aynı kaynak iki defa farklı dönemlerde gelir olarak toplam kamu kesimi gelirleri içinde (önce İşsizlik Fonu, daha sonraki bir dönemde de bütçe geliri olarak) gösterilmektedir." denildi.
Özelleştirme tahsilatlarından aktarılan kaynakta da benzer bir uygulama yapıldığına dikkat çeken raporda, "Varlık satımı sureti ile daha önce gelir olarak kamu hesaplarına kaydedilmiş bir kalemin tekrar ve bu sefer bütçe geliri olarak kaydedilmesi söz konusudur." ifadelerine yer verildi. Hazine nakit dengesi verilerine göre İşsizlik Fonu ve Özelleştirme Fonu'ndan bu şekilde aktarılan ve gelir kaydedilen kaynakların tutarı 8 Milyar YTL civarına ulaştığına vurgu yapılarak, Konut Edindirme Yardımları (KEY) ödemelerinin bütçe açığına dahil edilmediği aktarıldı. Hazine'den Ziraat Bankası aracılığı ile yaklaşık 2,8 milyar YTL civarında ödeme yapıldığı hatırlatılan raporda, ödemelerin ödeneksiz olarak yapıldığı, böylece bütçe açığının bu miktar kadar az hesaplandığı ifade edildi.
Her iki uygulamanın muhasebe mantığı ve dönemsellik ilkesi açısından yanıltıcı olduğuna vurgu yapılarak, "Bunun sonucunda da, Ağustos sonu itibarı ile bütçenin ilan edildiği gibi 4 milyar TL civarında fazla değil en az 7 milyar YTL civarında açıkla kapandığını tahmin etmekteyiz. Doğru analiz yapılması doğru ve analitik veri kullanımını gerektirdiği için, bu tür uygulamalara ve dolayısı ile mali saydamlığın önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz" denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.