"Yeni pazarlar, krizin etkisini hafifletti"

"Yeni pazarlar, krizin etkisini hafifletti"
TİM Başkan Vekili Burkay: İhracatta yeni pazarlar krizin etkilerini hafifletti

ABD'de başlayan ve Avrupa Birliği'ne (AB) sıçrayan mali krizin ihracata olan etkisini değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili İbrahim Burkay; "İhracat coğrafyamızı değiştirmemiz krizden etkilenme derecemizi hafifletmekte" dedi.

TİM Başkan Vekili Burkay; yaptığı açıklamada, Hükümetin, üretici-ihracatçıların aleyhinde olan makro ekonomik politikalar izlemesine rağmen Türkiye ihracatının 125 milyar dolarlık hedefini son 12 ay itibariyle geçerek 132 milyar dolara taşıdığına dikkati çekti.

Burkay şunları söyledi: "Türkiye ihracatı, ihracatçılarının omuzlarında her türlü zorluğa rağmen yükselmeye devam ediyor. Son 12 aya bakıldığında 132 milyar doları bulan ihracatın yıl sonunda 140 milyar dolara erişeceğini umuyoruz. İhracatçılarımız 140 miyar dolar eşiğini deniyor. Önceden yapılan planlamaların sonucunda sektörel ve bölgesel çeşitliliğin sağlanmasıyla küresel anlamda yaşanan bir krize karşı bile dayanıklılığımız sevindirici boyutta. Bu dayanıklılıkta geçmişte çektiğimiz acılarında payı bulunmakta."

"DURGUNLUĞU YENİ PAZARLARLA AŞMALIYIZ"

Aynı zamanda Uludağ Tekstil İhracatçı Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı da olan İbrahim Burkay, tekstil sektörünün ihracatının Türkiye genelinde yüzde 13 arttığını vurgulayarak, "Artışın sebebi, tekstilin hedef pazarlarını değiştirme stratejisinde yatmakta. Akdeniz havzasında ve Avro bölgesinde yaşanan küçük ihracat azalışlarını, Asya Pasifik'te elde ettiğimiz yeni pazarlarla telafi etmeye çalışıyoruz. Tekstil sektörü, Türkiye'nin yeni ihracat stratejisine iyi ayak uydurarak elde ettiği yeni pazarlarla Avrupa'daki durgunluğun etkileri en aza indirebilmiştir" diye konuştu.

Krize giren Avrupalı şirketlerin Türk firmaları tarafından satın alınabileceğine dair Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in verdiği demece atıfta bulunan Burkay şunları dile getirdi: "Bakanımızın da belirttiği gibi, bu dönem markaların ve ciddi dağıtım kanallarının çok uygun şartlarla alınabileceği fırsatlar sunmakta, ancak böyle avantajlı bir dönemde, tekstil sektöründe geriye dönük Merkez Bankası verilerinde de belirtildiği gibi son 3 yılda kar üretemediği ortaya çıkmakta. Dolayısı ile sektörde ciddi bir sermaye birikimi sağlanamamıştır. Ancak bütün zorluklara rağmen bu dönemin değerlendirilmesi için, gerektiğinde Türk şirketleri iş birliği yaparak süreci kendi lehlerine çevirebilir."

Krizin, etkilerinin gelecek yıl da daha ağır hissettireceğini savunan Burkay, dünya imalat sanayiinin büyük kısmının kaydığı Asya Pasifik gibi alternatif pazarlara yönelmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.