Küresel kriz simidi de vurdu
İSTANBUL Küresel ekonomik kriz nedeniyle döviz fiyatlarının artması, özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında bulunan simidi de vurdu. Simit yapımında kullanılan ve ithal edilen susamın fiyatı da dövizdeki yükselişe göre arttı. Simitçiler, susam fiyatlarının artmasından yakındı.
Karagümrük'teki tarihi simit fırınında yaklaşık 25 yıldır üretim yapan Ahmet Bekar, susam fiyatlarının artışından yakındı. "Daha önce 1000-2000 olan günlük satışımız 500'e kadar düştü. Susam fiyatları dolara endeksli olarak sürekli yükseliyor. Ancak, fiyatlara yansıtamadığımız için mağdur oluyoruz. Bu sebeple zorluk çeken birçok tarihi simit fırıncısı, dükkanını kapatma noktasına geldi." şeklinde konuştu.
Balat'ta üretim yapan Necmettin Şeker isimli simit üreticisi da, sorunun susamın özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilmesinden kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de susam üretimi yapılmadığının altını çizen Şeker, "Geçtiğimiz günlerde doların yükselmesine bağlı olarak susam fiyatlarında da ciddi bir artış oldu. Ancak biz bu artışı tüketiciye yansıtmadık. Zor durumdayız." dedi. Satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirten Şeker, vatandaşların da pahalı olduğu gerekçesiyle simidi tüketmediğini söyledi.
Seyyar satıcı Rıza Korkmak ise satışların düşmesinden yakındı. Vatandaşların çoğu zaman pahalı olduğu gerekçesiyle simidi tercih etmediğini belirten Korkmaz, sabah aldığı simitlerin yarısını akşam geri getirdiğini ifade etti.
-YILBAŞINDA KİLOSU 4 YTL OLAN SUSAM, 6 YTL'YE FIRLADI-
Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Sami Özdemir de, susam fiyatlarının yükselmesinin fırıncıları mağdur ettiğini söyledi. Yılbaşında kilosu 4 YTL olan susamın bugün 6 YTL'ye çıktığını belirten Özdemir, fiyat artışına gitmeyeceklerini açıkladı. Susam fiyatının artışından kaynaklanan sıkıntıyı gramajı düşürerek aşmayı düşündüklerini vurgulayan Özdemir, 75 Ykr'den satılan 125 gram simidin gramajını yakın zamanda 100 grama düşürmeyi planladıklarını ifade etti. Türkiye'de üretilen susamın ihtiyacın sadece yüzde 30'unu karşıladığını belirten Özdemir, özellikle Hindistan, Pakistan, Sudan ve İran'dan susam ithal edildiğini ifade etti.
Sami Özdemir, susamdaki fiyat artışları ya da gramaj düşürmedeki karar sürecini şöyle anlattı; "Fırıncılar bize gelerek fiyat artışı veya gramaj düşürme konusunda dilekçe verirler. Biz de uygun görürsek Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na konuyu iletiriz. Burası da uygun görürse son olarak İstanbul Valiliği'nin onayına sunarız. Kabul edilirse fiyat artışı veya gramajın düşürülmesi gerçekleşir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.