Doğan'a 1.8 milyon YTL ceza

Doğan'a 1.8 milyon YTL ceza
Ceza Doğan Grubu’ndan tahsil edilse bile, yük yine küçük yatırımcıya binecek.

Güntay Şimşek'in yazısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ‘Dağıtıcılar Arası Akaryakıt Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’ uyarınca Petrol Ofisi AŞ (POAŞ) ile Doğan Gurubu’nun beyaz bayraklı (herhangi bir dağıtım şirketine bağlı olmayan) istasyonları kendi ağına dâhil etmek üzere kurduğu Erk Petrol’a ilgili mevzuatlara uymadıkları gerekçesiyle toplam 1.8 milyon YTL ceza kesti.

Para cezasından dolayı POAŞ’ın kârından 1.8 milyon YTL düşecek. Kârın düşmesi ise Aydın Doğan’ın, elinde POAŞ hissesi bulunan küçük yatırımcıya daha az temettü ödemesini sağlayacak.

Doğan Grubu ile Hükümet arasındaki tartışma sonrası kesilerek iki şirkete tebliğ edilen cezanın 1.2 milyon YTL’si POAŞ’a, 600 bin YTL’si ise Erk Petrol’a ait. 

EPDK Kurul Kararları’na dayanılarak kesilen cezayla ilgili mevzuat detaylarından (Madde 4) birisi şöyle;  
 
‘Aynı ilde depolama lisansı sahibi şirketler ile yeterli miktarda akaryakıt için yapılmış hizmet alım sözleşmesi veya lisanslı deposu bulunmayan dağıtıcı lisansı sahibi şirketler, aynı ilde dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti kapsamında akaryakıt satış izni talebinde bulunamazlar.’

EPDK Kurulu’nda onaylanarak iki şirkete tebliği edilen cezalar hakkında her iki tarafında görüşlerini almak istedim. Önce EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ı aradım. Cevaben sekteri geri döndü ve görüşmek istediğim konuyu bir kez daha teyit etti. Ancak EPDK’dan ve Başkanı Köktaş’tan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

POAŞ Genel Müdürü Melih Türkere de konuyu asistanı kanalıyla ilettim. Basın Halkla İlişkiler Departmanı devreye girdi ve bu konuyla Hukuk Bölümleri’nin ilgilendiği, fakat yoğun oldukları için hemen cevap veremeyeceklerini söylediler. POAŞ’ın cevabı ise galiba bu yazı yayınlandıktan bir gün sonra gelecek. 

EPDK’nın Doğan Grubu’na kestiği ceza iki tarafı da tedirgin etmiş görünüyor. EPDK ve Başkanı Köktaş, taraflara tebliğ ettiği cezanın detayları hakkında bilgi vermekten çekindi. POAŞ ise Erk Petrol ile ‘Dağıtıcılar Arası Akaryakıt Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’ çerçevesinde nerede kural ihlali yaptıklarını ve neden ceza aldıklarını kurumu içinde tartışarak galiba yarın cevaplayacak.

EPDK’nın kesmiş olduğu cezaların tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Fakat enerji piyasasında uzman ve yetkili bir kişi, ‘Kabahatlar Kanunu’nda yapılan son değişikliklerle bu tür cezaların ödenmesine yönelik yeni düzenlemeler yapıldığının altını çizerek, ceza kesilen tarafa yeni haklar tanındığına dikkat çekti. Son düzenlemeyle ceza kesilen taraf, karara ilgili makamlarda itiraz edip, nihai netice alıncaya kadar ödeme yapmayabiliyor.  

Bakalım, Hükümet-Doğan Grubu tartışması sonrası kesilen cezanın akıbeti ne olacak? Bu cezayı yeni cezalar da takip edebilir. Mesela, kaçak akaryakıtın tespiti için yapılan marker denetimleri sonucu ortaya çıkan yeni ve daha büyük rakamlı cezalar da gelebilir.  

Batı pazarı daralabilir, Orta Doğu ise…
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nin bayrağını dünya meydanlarında başarıyla dalgalandıran Emirates Hava Yolları, İstanbul ile Dubai arasında haftada 7 olan sefer sayısını 11’e çıkartma kararı aldığını açıkladı. Bu kararı öyle kolay almadıklarını biliyorum. Çünkü Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates uzun bir süredir Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün kapısını aşındırıyordu.. 

Benzeri durum Qatar ve Singapore Hava Yolları için de geçerli. İki hava yolu da yolcu ve kargo seferlerini artırmak istiyor, ama Türkiye’nin ilgili makamlarından izin çıkartmakta zorlanıyorlar.  

Emirates Hava Yolları’nın Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Bölge Müdürü Bahar Birinci’nin başarı performansı ise sadece sefer sayısını artırmakla kalmıyor, İstanbul’u Emirates’in bölge merkezi yapma yolunda emin adımlarla ilerliyor.  

İstanbul ile Dubai arasında haftada yedi olan sefer sayısını bu ay sonu itibariyle 11’e çıkacak. Ancak, Orta ve Uzak Doğu yolcu pazarı genişlemeye çalışırken, Batı pazarlarının da yakında daralmaya başlayacağı bilinciyle hareket edilmesi gerekiyor. 

Kısaca anlatmak istediğim şu; Ulaştırma Bakanlığı Orta ve Uzak Doğu’dan gelen talepleri iyi değerlendirmelidir. Özellikle bu atmosferde ‘yassak hemşehrim’ mantığı daha fazla zarar verebilir. 

THY Bosna Hersek ile sınıf atlayabilir  

Türk Hava Yolları (THY) son yıllarda yaptığı atılımlarını ve büyümesini Bosna Hersek Hava Yolları’nı bünyesine katması halinde kesinlikle taçlandırmış olacaktır. Bu hava yolunun küçük olması hiçbir şeyi değiştirmez. Hatta THY’ye yeni operasyon kapıları açar ve tecrübesini artırır. 

Bu sebeple yüzde 49'u özelleştirilecek olan Bosna Hersek Hava Yolları’na en iyi teklifi veren THY, ortaklığı sonuçlandırırsa çok iyi bir iş yaptığını kısa süre içinde anlayacaktır. Ve bu gelişmeye sadece hava yolu cihetiyle değil havacılık endüstrisi cephesinden bakılmalıdır. Meraklısı Lufthansa’nın son yıllarda yaptığı buna benzer atraksiyonları inceleyebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.