Çeltik üretimi yüzde 70 düştü

Çeltik üretimi yüzde 70 düştü
Bingöl'de çeltik üretimi 3 yılda yüzde 70 oranında düştü

Bingöl'de çeltik üretimi son 3 yılda yüzde 70 oranında düştü. 2006 yılında ilde üretilen çeltikten 400 ton ürün alınırken; 2007 yılında 180 ton ve bu yıl içerisinde ekilen çeltikten sadece 130 tonluk ürün alınabildi. Üreticiler, üretimdeki düşmeyi, olduğu halde su kaynaklarından yeterince yararlanamamaya bağlıyor.

İlde çeltik ekilen arazi miktarının da yıl geçtikçe azaldığını belirten çeltik üreticileri, 2006 yılında bin 400 dönüm arazi üzerinde çeltik ekilirken, bu yıl ise sadece 350 dönüm arazi üzerinde çeltik ekimi yapıldığını, bundan da 130 ton ürün alınabildiğini ifade ettiler.

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan Bingöl'de tarımsal üretim her yıl biraz daha düşüyor. Üretilen tarımsal ürünlerin şehre ciddi anlamda ekonomik getirisi olmuyor. 

Bingöl'de çeltik üretimi yapan çiftçiler, çeltik üretiminin her yıl biraz daha düştüğünü belirtiyor. Buna acil bir çözüm bulunmasını isteyen çiftçiler, üreten çiftçiye sahip çıkılmasını istiyor. Son 3 yıl içerisinde alınan veriler de bunu gösteriyor. 2006 yılında Bingöl'de üretilen çeltikten 400 ton ürün alınırken; 2007 yılında üretilen çeltikten 180 ton ve bu yıl içerisinde ekilen çeltikten sadece 130 tonluk ürün alınabildi. 


ÜRETİCİYE SU VERİLMİYOR


Bingöl'de çeltik üreten çiftçiler de bu durumdan şikayetçi ve yetkililerden bunun önüne geçilmesini istiyor. Bingöl Aşağıçarşı Çeltik Fabrikası sahibi ve çeltik üreticisi Arif Ozman, üretim miktarının düşmesini Bingöl Sulama Birliği'ne bağlıyor. 

Ozman, "Bingöl'de çeltik üretimi her yıl biraz daha düşüyor. Bunun sebebi sulama birliğinin çeltik üreticilerine sulama için su vermemesidir. Çeltik üreticisine Gayt Sulama Barajı suyu verilmiyor. Dolayısıyla üretici arkadaşlarımız bu işi bırakıyor. Çeltik üreticisi bu durumdan çok mağdur oluyor. Bu nedenle yetkililerin bunun önüne geçmesi gerekiyor. Gayt Sulama Barajı'ndan çeltik üreticileri faydalanamıyor. Bingöl'de su yetersizliği yok. Gayt Sulama Barajı da dolu durumda. Çeltik su üreticisine neden su verilmediğini de anlamıyoruz. Üreticiler, çeltik ektikleri tarlaları kendi imkânlarıyla suluyor" dedi.


EKİLEN ARAZİ MİKTARI DÜŞÜYOR


Bingöl'de çeltik ekilen arazi miktarının da yıl geçtikçe azaldığını belirten çeltik üreticisi Arif Ozman, "2006 yılında Bingöl'de bin 400 dönüm arazi üzerinde çeltik ekilmişti. Bu yıl ise sadece 350 dönüm arazi üzerinde çeltik ekimi yapıldı. Bundan da 130 ton ürün alınabildi" diye konuştu.


ÇALIŞAN İŞÇİ SAYISI AZALDI


Bingöl'de üretilen çeltik işinde eskiden 3 bin 500 - 4 bin işçinin iş bulma imkanı bulduğunu anlatan Ozman, "Çeltik üreticileri, yalnız kendileri için değil bu sektörde çalışan binlerce kişi için iş kapısı oluyordu. 3-5 yıl önce 4 bine yakın işçi çalışırken, bu sayı şimdi 400'ün de altına düştü. Bunun için yetkililerin acil bir çözüm üretmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.