Ultra servet sahipleri arttı

Ultra servet sahipleri arttı
Asya-Pasifik'te varlıklı kişilerin serveti 9,5 trilyon dolara ulaştı

Asya-Pasifik'te geçtiğimiz yıl varlıklı kişilerin serveti, 9,5 trilyon dolara yükseldi. Ultra varlıklıların sayısı ise, 20 bini aştı. Küresel yavaşlama nedeniyle kısa vadeli büyüme beklentileri geri plana itilmiş olsa da, uzmanlar, Asya-Pasifik'teki varlıklı kişiler pazarının uzun vadeli potansiyelinin halen güçlü olduğu yorumu yapıyor. Bölge zenginlerinin varlığının, yıllık yüzde 7,7'lik küresel ortalamadan biraz daha hızlı, yıllık yüzde 7,9 oranında büyüyeceği ve 2012 yılında 13,9 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Merrill Lynch ve Capgemini tarafından yayınlanan üçüncü yıllık Asya Pasifik Varlık Raporu'na göre, ekonomik büyüme ve hisse senedi piyasalarındaki kazançlar nedeniyle, Asya-Pasifik'teki varlıklı kişilerin(HNWI) serveti 2007 yılında yüzde 12,5 artarak 9,5 trilyon dolara ulaştı. Avusturalya, Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Japonya, Singapur, Güney Kore ve Tayvan olmak üzere Asya-Pasifik'teki 9 kilit pazarı kapsayan rapor, bölgedeki HNWI sayısının yüzde 8,7 artarak 2,8 milyona ve ultra yüksek varlıklı kişilerin (Ultra-HNWI) sayısının da yüzde 16,4'lük sıçramayla 20 bin 400'e ulaştığını ortaya koydu. 2007 yılında dünyadaki HNWI nüfusunun yüzde 27,8'i Asya Pasifik'ten çıkarken, bölgenin HNWI servetinin yüzde 26,3'ü de ultra-HNWI kişiler tarafından yapıldı. 

Dünyanın en hızlı büyüyen ilk 10 HNWI nüfusunun beşi, üç yıldır ardarda Asya Pasifik pazarlarından çıkıyor. HNWI nüfüsündaki yüzde 22,7'lik büyümeyle Hindistan önde giderken, Çin yüzde 20,3 ile onu takip etti. Güney Kore yüzde 18,9'luk artış gösterirken, Endonezya 16,8 ve Singapur 15,3 büyüdü. 

Capgamini'nin Finansal Hizmetler Stratejik İş Birimi'nin Üst Yöneticisi Wayne Li, "Finansal hizmetler sektöründeki son reformlar ve ABD, İngiltere ve Orta Doğu gibi uluslararası piyasalardan gelen doğrudan yabancı yatırımlardaki artış gelişen piyasaların işine yaradı. Bölge, zenginlik yaratan bir lokomotif olmaya devam ettiği sürece, yerli ve yabancı yatırımcılar bölgedeki yatırım fırsatlarını kovalamaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu. 

Asya-Pasifik bölgesi ayrıca, Gelişen-HNWI'lar veya daha açık ifadesiyle 750 bin ile 1 milyon dolar arasında yatırıma yönelebilir varlıkları olan kişiler açısından da büyüme kaydetti. Küresel çaptaki yüzde 5,2'lik ortalamaya karşılık Asya Pasifik'teki Gelişen-HNWI'ların sayısı geçen yıl yüzde 6,9 arttı. Yüzde 19,9 ile gelişen-HNWI nüfusu en hızlı büyüyen ise Çin oldu. 

Merrill Lynch Pasifik Kıyısı Varlık Yönetimi Başkanı Antony Hung'a göre ise, Asya Pasifik bölgesi için rapor gayet tutarlı bir tablo sergiliyor. Güçlü iç talep ve büyüyen müteşebbis sınıf, dünyanın bu yöresinde zenginlik yaratmaya devam ederken varlık yönetimi hizmetleri sağlayanlar için de müthiş fırsatlar sunuyor.


PİYASALARIN ÜÇTE İKİSİNİN EKONOMİLERİ DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDE BÜYÜDÜ

Raporun kapsamına giren piyasaların üçte ikisinin ekonomileri dünya ortalamasının üstünde bir büyüme hızı sergilerken Çin'de GSMH yüzde 11,4 ve Hindistan'da da yüzde 7,9 büyüdü. 2007'nin ikinci yarısında küresel ekonomik koşullardaki kötüleşmeye rağmen birçok Asya-Pasifik ekonomisinde güçlü iç talep büyümeyi ayakta tuttu.Yatırımcıların fonlarını sorunlu olan gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan daha güçlü piyasalara kaydırması sonucu ikinci yarıda yatırım aktivitelerinde hızlı artış yaşayan Asya-Pasifik pazarları, etkileyici kazançlar elde ettiler. Ayrıca Asya Pasifik'teki, GSMH'nın yüzdesi cinsinden ifade edilen tasarruf oranları, bir çok gelişmiş ülkeye göre daha yüksek gerçekleşti.


VARLIKLAR HİSSE SENEDİ VE GAYRİMENKULDE TUTULDU

Rapora göre, 2007'nin ikinci yarısındaki piyasa belirsizlikleri Asya-Pasifik'teki HNWI'ların varlıklarını daha güvenli, daha istikrarlı varlık sınıflarına kaydırmalarına neden oldu. Bölgedeki varlık sahipleri, 2006'ya göre yüzde 6'lık bir artışla geçen yıl varlıklarının yüzde 46'sını nakit/mevduat ve sabit-getirili menkul kıymetlere yönlendirdiler. Asya-Pasifik HNWI'larının gayrimenkuldeki risklerini azaltmalarına rağmen bu varlık sınıfı bölgedeki varlıklı yatırımcılar için önemli bir varlık kaynağı olmaya devam etti. Küresel ortalamada bu rakam yüzde 14 iken geçen yıl varlıklarının yüzde 20'sini gayrimenkulde tuttular.

Bölge genelindeki varlık plasmanları pazardan pazara farklılık gösterdi. Örneğin Avusturalyalı HNWI'lar varlıklarının bölgedeki en yüksek oran olan yüzde 38'ini hisse senetlerinde tuttu. Hindistan, Hong Kong ve Singapur'daki yatırımcılar da nispeten yüksek oranda hisse senedi tuttular. Güney Kore'deki HNWI'lar, yatırımlarının yüzde 40'ını gayrimenkule koyarak varlıklarının en büyük yüzdesini bu varlık sınıfına yönlendirmeye devam ettiler. Bölgedeki diğer yatırımcıların aksine Avusturalya'lı HNWI'lar, yerel emlak pazarının kazançlı olması nedeniyle geçen yıl gayrimenkule ayırdıkları payı yüzde bir artırdılar. 


BÖLGENİN HNWI VARLIĞININ, 2012 YILINDA 13,9 TRİLYONA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Varlıklı müşterileri kapma rekabeti varlık yöneticilerinin Gelişen-HNWI'ları ve Ultra-HNWI'ları çok daha yakından bakmaya yöneltti. 2007'de bu grup hem sayı olarak hem de varlık toplamı açısından ciddi bir büyüme sergiledi. Hindistan'da Gelişen-HNWI varlığı yüzde 22,1 artarak 35 milyar dolara ulaştı ve Ultra-HNWI'ların varlıkları da ilk kez 100 milyar dolar tavanını aştı.

Küresel yavaşlama nedeniyle kısa vadeli büyüme beklentileri geri plana itilmiş olsa da Asya-Pasifik HNWI pazarının uzun vadeli potansiyeli halen güçlü durumdadır. Bölgenin HNWI varlığının, yıllık yüzde 7,7'lik küresel ortalamadan biraz daha hızlı, yıllık yüzde 7,9 oranında büyüyeceği ve 2012 yılında 13,9 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Asya Pasifik bölgesinin 2012 yılında dünyanın en büyük ikinci HNWI varlık havuzu olarak Avrupa'nın yerini alması bekleniyor. 2009 yılında Asya-Pasifik HNWI'lar muhtemelen, daha istikrarlı kazanç sunan sabit getirili menkul kıymetlere yönelecektir. Aynı zamanda belirsiz pazar koşullarına daha iyi uyum sağlayan esas olarak hedge fonları ve diğer yatırımlar türünden alternatif yatırımlara daha fazla pay ayıracakları tahmin edilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.