"Otomotiv İhracatı, 23 Milyar Doları Aşacak"

"Otomotiv İhracatı, 23 Milyar Doları Aşacak"
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, yılın ikinci döneminde otomotiv endüstrisinden daha iyi performans beklediklerini belirtti.

OİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh'ın başkanlığındaki Belaruslu otomotiv yan sanayi firmalarının yetkililerinin bulunduğu heyet, OİB'de Türk muhataplarıyla ikili görüşmelerde bulundu. 

OİB Başkanı Sabuncu, burada yaptığı konuşmada, Belarus ile Türkiye'nin otomotiv yan sanayisinde önemli işbirliklerine imza atabileceğini, bu tür ziyaretlerin olası işbirliklerine kapı açacağını belirterek, vize sorununun kaldırılmasıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artacağını kaydetti.

Sabuncu, 2014'te otomotiv ihracatı hedeflerinin 21,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Yılın ilk 5 ayında endüstrimiz yüzde 11 artış yakalayarak 9 milyar 691 milyon dolarlık ihracat elde etti. Yılı yarılamadan hedefimizin yarısına çok yaklaştık. Yılın ikinci döneminde otomotiv endüstrimizden daha da iyi performans bekliyoruz. Böylece yıl sonunda 23 milyar doların üzerinde ihracata ulaşmayı ümit ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin Belarus'a otomotiv ana ve yan sanayisindeki ihracatının 10 milyon dolar seviyesinde olduğuna dikkati çeken Sabuncu, şunları bildirdi:

"Bu ihracat rakamının, yıl sonunda toplam ihracatımızda beklediğimiz artışa paralel artacağını öngörüyoruz. Bu rakamları daha yukarı çekmemiz lazım. Özellikle de 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv ana ve yan sanayisinde de yeni pazarların önemi büyük olacak. Otomotiv sektöründeki potansiyeli Belarus'u bu noktada önemli kılıyor. Otomotiv sektöründe faaliyette bulunan sanayiciler olarak ülkenize yatırım yapmaya, sizlerle işbirliği yapmaya hazırız." 

- Belarus'tan Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh de ülkelerine yatırım yapmayı düşünen Türk yatırımcıların her zaman yanında ve destekçisi olacaklarını ifade etti. 

Savinykh, şu bilgiyi paylaştı:

"Ülkemizde otomotiv yan sanayisinde, yedek parça üretiminde önemli altyapı mevcut. Bu altyapının yanında üniversitelerimiz sektörün beklentilerini karşılayan mühendis kadrolarını yetiştiriyor. Son zamanlarda Rusya'da yatırımı bulunan birkaç firma yatırımını sunduğu avantajlardan ötürü Belarus'a kaydırıyor. Şu an ülkemizde mevcut yatırımı bulunan Türk iş adamları, 'Kendimizi Belarus'ta konforlu ve rahat hissediyoruz' diyor. Türk iş adamlarının bunu söylemesi bizler için çok önemli.

Kanaatimce bu ziyaret her iki ülkenin ekonomisinde çığır açacak, faydalı olacaktır. Ben böyle bir niyet görüyorum. Bunun da gerçekleşeceğini umuyorum."

Konuşmaların ardından konuk heyete Türk otomotiv endüstrisine ilişkin sunum yapıldı. 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.