Türkiye İçin Kritik Gün!

Türkiye İçin Kritik Gün!
Piyasalar tamamen bugünkü kritik PPK toplantısına odaklanmış durumda. Bir taraftan hükümet kanadından faiz indirimi konusunda sert eleştiriler gelirken, diğer yandan Irak riski var.

Milliyet'in haberine göre; Piyasalar, bugünkü kritik Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklanmış durumda. Piyasadaki genel beklenti 50 veya 100 baz puanlık bir indirime yoğunlaşmış durumda. Analistler, 25 baz puanlık indirimin politik, 150 baz puanlık indirimin ise ekonomik açıdan olumsuz algılanabileceğine dikkat çekti.

Hükümet kanadından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faizleri indirmesi konusunda baskı artarken, Irak kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle petrol fiyatlarının 114 dolarla yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyelerinde bulunması, enflasyonu yukarı taşıyabilir. Bu nedenle, Başçı’nın daha temkinli olması bekleniyor.

‘Ölçülü indirim’ demişti

Nitekim Başçı, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş korunacak ve bu faiz indirimini dışlamaz ama indirimlerin ölçülü olmasını gerektirir. Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 ya 50 ya 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde” demişti.
Merkez Bankası, doların 2.39 TL’ye çıkması sonrasında 28 Ocak’ta olağanüstü toplanarak bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 4.50’den yüzde 10’a yükseltti. Merkez, mayıs ayı PPK toplantısında ise bir hafta vadeli repo faizini yüzde 10’dan yüzde 9.50’ye çekti. 

‘75 baz puanlık indirim bekliyoruz’
Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist


“ECB’nin deflasyona kaşı yeni açıkladığı ve genişletilebilir bir para politikası paketi, FED’in enflasyonda yaşanan yükselişi tamamen geçici varsayması ile birlikte risk primleri orta vadede düşük kalacak.

Irak nedeniyle bölgede jeopolitik riskler yeniden risk primine etki yapmış durumda. Jeopolitik risklerin orta ve uzun vadede risk primleri üzerinde etkili olmasını beklemiyoruz. TCMB Başkanı Erdem Başçı ölçülü bir faiz indirimi çerçevesinde 25-75 baz puan arasını kastetmişti. FED’in geçen hafta PPK toplantısı sonrasında 75 baz puan olasılığı bence ağır basıyor.”

‘ENFLASYON ARTABİLİR’
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Direktör


“Uzun bir süredir piyasadaki hakim beklenti, enflasyonun baz etkisi ile bu aydan itibaren düşüşe geçeceği, bunun da TCMB’nin faiz indirimleri konusunda elini güçlendireceği. Ancak, Irak gelişmeleri sonrasında burada biraz düşünmemiz gerek. Petrol fiyatındaki artışın sürmesi enflasyonu artıracak. Hesaplara göre petrol fiyatındaki her 10 dolarlık artış, enflasyona 0.5 puan, cari açığa ise 4 milyar dolar ekliyor.

Irak’ta durum daha da kötüye giderse, artacak risk primi nedeniyle TL’de değer kaybı görmemiz kaçınılmaz. Böyle bir durumda TCMB’nin faiz indirimlerini savunması da güçleşecek. Daha önce 150 baz puan indirim fiyatlayan piyasalarda, bu beklentiler şu an 100 baz puan seviyesine inmiş durumda.”

‘Agresif indirimler riskli’
Yeliz Karabulut / ALB Menkul Araştırma Müdürü


Bugün Merkez Banksı Para Politikası Kurulu faiz kararı açıklanacak bizim beklentimiz ölçülü indirim olarak politika faizinde 50 baz puan indirim yapabileceği yönünde.

Fakat önümüzdeki dönemde ABD faiz artırımı piyasalarda fiyatlanmaya başlayacağı, Irak gelişmeleri, Rusya Ukrayna gelişmeleri ve Türkiye tarafında enflasyonun çift haneleri yaklaşmasından dolayı Merkez Bankası’nın agresif faiz indirimleri bizim için riskli gözükmektedir. Aslında bu gelişmeler varken merkezin faiz indirmekten ziyade defansta olması gerekmektedir.“

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.