Tüzmen bardağın dolu tarafına baktı!
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hükümetin küresel krizi başından beri takibe aldığını belirterek, ürün ve pazar çeşitliliği sayesinde krizin etkilerini en aza indirdiklerini söyledi.
Mersin'de düzenlenen Lojistik ve Transport Fuarı'nın açılışına katılan Tüzmen, basın mensuplarının küresel krizle ilgili sorularını cevapladı.
Petrol fiyatlarındaki düşüşle beraber biraz girdi maliyetlerinde azalmalar olacağını ifade eden Tüzmen, bunun yeni rekabetleri de beraberinde getireceğini kaydetti. Eski dengelerin geride kaldığına işaret eden Tüzmen, "Bugün artık yeni dengeler var. Her şeyin fiyatı yeni bir dengede oluşuyor. Şu anda Türk Lirası Dolar paritesi 1.20'lerde değil, 1,40'larda dengeye geliyor. Daha farklı. Dolayısıyla bu dengelere göre herkes düzenini ona göre kuracak. Ayarını ona göre yapacak. Eski dengeler yok. Yeni dengeler var. Bu yeni dengelerde de bizim için avantajlı yerlerde var. Biraz dış ticaret açığımızın azaltılması, ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranının biraz daha yükseltilmesi şeklinde faydalı tarafları da olacaktır. Tabiî ki sıkıntılar da olacaktır ama bu sıkıntıları geçmişte yaşadığımız deneyimlerden dolayı, o dönemleri hakikaten sıkıntıları deneme yanılma metodu ile çözen bir ülke olarak bugünleri çok daha hazırlıklı olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz." dedi.
Hükümetin daha geçen sene krizi, başladığından bu yana ciddi bir biçimde takibe aldığını hatırlatan Tüzmen, gerekli olan her şeyin yapıldığını, ancak yapılan çalışmaların hepsinin kamuoyu ile paylaşılmadığını kaydetti. Tüzmen şöyle konuştu: "Paylaşmamız gerekeni paylaşıyor, paylaşmamamız gerekeni paylaşmıyoruz. Geçen yıl AB pazarlarında yüzde 1'lik bir daralmanın ihracatımızı yüzde 3.3 değiştireceğini söyledik. Bakın Çin'e olan ihracatımız yüzde 85 artmış. Ortadoğu ülkelerine olan ihracatımız yüzde 65 artmış. Afrika ülkelerine yüzde 50'ye varan ihracat artışımız var. Eskiden Afrika ülkelerine satışımız yoktu. Şimdi 2,5 milyar Dolar. Bunu 5 sene içinde gerçekleştirdik. Çin'i ilk defa 1.5 milyar Dolar ihracat yapıyoruz. İran ile ticaretimiz 10 milyar Dolara geliyor. Bütün bunların çerçevesinde uluslar arası lojistik fuarını yapmamızın nedeni de işte krizin etkilerini en aza indirebilmek için çalışmalarımızı devam ettirmek. Birçok ülkenin bakanlarını ve müsteşarlarını ağırlıyoruz. Bu şekilde krizin etkilerini azaltmak için pazar ve ürün çeşitlenmesi şeklinde ön çalışmasını yapmıştık. Bağımlılıklarımızı azaltıp yolumuza devam edeceğimizi söylemiştik."
ABD ve AB'de arkası arkasına paketler açıklandığını belirten Tüzmen, ABD ve AB'nin ilk başta bir panikleri olduğunu ancak şimdi daha soğukkanlı olduklarını söyledi. Bugünleri aşmak için biraz köpek balıkları ile yüzmeye alışmak lazım olduğunu ifade eden Tüzmen, panik yapmadığı zaman hiçbir zararı olmayacağını belirtti.
Soğukkanlı bir şekilde hükümetteki arkadaşları ile birlikte, tespitlerini yaptıklarını anlatan Tüzmen, "Neler yapılması gerektiğini teker teker belirledik. Daha sonra da o planı teker teker uygulamaya koyduk. Bunların bazıları sizle paylaşıldı bazıları sizle paylaşılmadı. Ama şu anda Türkiye'nin ihracatında ürün ve pazar çeşitliliğini sağlaması ve bağımlılıklarını azaltması, gerekse daha önceki dönemlerde borçların yeniden yapılandırılması kısa vadeli borçlar yerine uzun vadeli ve düşük faizli borçlara geçmesi. Ve tabiî ki 6 senedir aynı bakanlar ve istikrarlı bir tek parti hükümeti ile yola devam ediliyor. Bu da tabiî ki çok büyük bir güven oluşturuyor. Türkiye'nin son 5 sene de pazar ve ürün çeşitliliğini gerçekleştirdiği ve dış ticareti sayesinde krizin etkilerini en aza indirdiği açıklanıyor. Bütün dünya bunu diyor. Soğukkanlı bir şekilde adım adım şu anda gelişmiş ülkelerin aldığı tedbirler gelişmekte olan ülkelerin bu krizi daha rahat atlatmalarını sağlayacak tedbirler oldu."şeklinde konuştu. Fransa ve Almanya'nın yeni paketleri ile Avrupa'nın kendini toplamaya başladığını belirten Tüzmen, ABD'deki panik ortamının da geçtiğini söyledi.
Soğukkanlı bir ortama geçildiğini ve krizin daha rahat idare edilebilir hale geldiğine dikkat çeken Tüzmen, "Dolayısıyla Avrupa'da yansımaları biraz daha düştü. Borsa derinliği ile firmaların ölçeği ile ABD ve Avrupa kadar büyük olmayan ülkemizde dolayısıyla bu kadar sıkıntı olmayacak. Gemimiz sağlam kaptanımız iyi.Yaptığımız çalışmalarda fırtınalı havalarda Türkiye tam sığınılacak bir liman bunu söylemeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Bir gazetecinin, TÜSİAD'ın kriz ile ilgili eleştirilerini hatırlatması üzerine Tüzmen, sivil toplum örgütlerinin eleştirilerinin kendilerini daha iyiye yönlendireceğini belirterek, eksikler varsa giderilmesinde daima yapıcı olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.