İsraf, dengeli beslenmenin düşmanı
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, yeterli ve dengeli beslenme için besin israfından kaçınılması gerektiğini söyledi. İsrafın önüne geçmek için ekmeklerin ihtiyaç miktarınca alınmasını, fazla ekmeklerin buzdolabında saklanmasını tavsiye eden Çimili, meyve ve sebzelerin kuru halde beyaz kâğıda sarılarak saklanmasını, kırmızı et, balık ve tavuk etinin ise kullanıma yakın zamanda alınmasını önerdi.
Yeterli ve dengeli beslenme, her insanın kendi vücudunun ihtiyacına yetecek ölçüde besin alması olarak tanımlanıyor. Aşırı beslenme, şişmanlık ve çeşitli hastalıklara yol açtığı gibi, az beslenme de zayıflık ve benzeri hastalıklara neden oluyor. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir birey için son derece önemli olduğunu ifade uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenme için besinlerin israf edilmeden tüketilmesi gerektiğini söylüyor. İsrafın önüne geçmek için ise, ihtiyaç fazlası ürünlerin alınmaması öneriliyor.
Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, 2006 yılı raporlarına göre, dünyada her yıl üretilen ekmeğin yüzde 10'unun israf edildiğini vurguluyor. Bireylerin ihtiyacı kadar besin alması sayesinde israfın önüne geçilebileceğini dile getiren Çimili, özellikle otel ve lokanta gibi toplu tüketim yapılan yerlerde besin israfının daha çok görüldüğünü ifade ediyor. "Yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir toplumunun olmazsa olmazıdır" diyen Çimili, dengeli beslenme adına sebze, meyve ve yemeklerin israf edilmeden tüketilmesinin her bireyin görevi olduğunu söyledi.
Çimili, ekmeğin israf edilmeden daha sağlıklı tüketilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Ekmek, ihtiyaç miktarınca alınmalı. Renksiz poşetlerde, hava almayacak şekilde saklanmalı. Fazla ekmekler buzdolabında saklanmalı. Artan ekmekler kurutulup köfte harcı gibi şeylerde kullanılmalı. Kuru ekmekler doğranarak çorbaya ilave edilmeli. Püre edilip galeta unu olarak kullanılmalı."
Çimili'ye göre öğünler için hazırlanan yemeklerin sağlıklı tüketilmesi ve israf edilmemesi için, yemekler kişi sayısına göre hazırlanmalı. Kurumlarda standart yemek tarifleri belirlenmeli ve bu programa uyulmalı. Tenceredeki yemek her seferinde toplu halde ısıtılmamalı, yenilecek miktar kadar küçük kaplarda ısıtılmalı. Yemek soğuduktan sonra buzdolabında saklanmalı.
Beslenme uzmanı Çimili, sebze ve meyvelerin israf edilmeden sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için şu önerilerde bulundu: "Sebze ve meyvelerin hormonsuz olmasına dikkat edilmeli. Alınan meyve ve sebzelerde çatlak, çürük, renk ve şekil bozuklukları olmamalı. Eğer içinde çürük var ise ayrılmalı. Yapraklı sebzeler ıslak ve böceklenmemiş olmamalı. Kuru halde beyaz kâğıda sarılarak saklanmalı. Meyve ve sebzeler delikli ve renksiz poşetlerde buzdolabında saklanmalı. Hazırlamadan önce bol suda yıkanmalı."
Çimili, etlerin israf edilmeden tüketilebilmesi için yapılması gerekenlere de değindi. Kırmızı et, balık ve tavuk etinin kullanıma yakın zamanlarda alınması gerektiğini belirten Çimili, "Etler, buzdolabının buzluk kısmında saklanmalı. Buzdolabına yerleştirilmeden önce ne iş için ne kadar kullanılacağı belirlenerek ayrılmalı ve saklanmalı. Tüketilecek kadar miktarı çözdürülerek kullanılmalı." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.