Kırık Kalp Sendromu kadınları tehdit ediyor

Kırık Kalp Sendromu kadınları tehdit ediyor
Duygusal şoklar, kalp hastalıklarını tetikliyor.

Özellikle kadınları etkileyen bu durum, sevdiklerinin ölümü ya da eşleri tarafından terk edilme gibi tatsız olaylar yaşayan kişilerin, kalplerinde bazı fonksiyon bozukluklarına neden oluyor. Bu rahatsızlık ise uzmanlar tarafından "Kırık Kalp Sendromu" olarak adlandırılıyor.

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Kani Gemici yaptığı açıklamada kalp sağlığı için yaşam tarzı ve beslenme ne kadar önemliyse, beynin de öneminin o kadar büyük olduğunu söylüyor. "Kırık Kalp Sendromu" adı verilen bu tür kalp sorunlarına yakalanma riskinin kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğuna işaret eden Gemici, bunun en önemli nedenini, kadınların kalbinin daha hassas ve kırılgan olması olarak gösteriyor. 

Kadınlarda kalp krizinin artış nedenlerinden en önemlisinin sağlıksız beslenme olduğunu söyleyen Kani Gemici, geleneksel beslenme biçimlerinin yerine fast food türü beslenmenin köylere kadar tüm toplum katmanlarına yayılmasının çok önemli bir faktör olduğunu anlatıyor. Besinlerin organik olmaktan çıkarak yapaylaşması, hormonlarla kimyasal gübrelerle zehirlenmesinin de önemli etkenler olarak sıralayan Gemici, stres dolu yaşamın da kalp krizini tetiklediğini dile getiriyor. Gemici ayrıca, gelecek endişesi, güvensizlik, aşırı hırs ve tatminsizlik sonucu bir türlü mutlu edilemeyen yığınların oluştuğunu söylerken kalp hastalıklarına yol açan bir başka nedenin de hareketsiz yaşam biçimi olduğuna işaret ediyor.Gemici tüm bunların yanında hipertansiyon, şeker hastalığı, hiperkolesterolomi, obezite ve nihayet sigara gibi zehirli maddelerin kullanımının da koroner arter hastalığı için erken yaşlarda büyük bir risk oluşturduğunu söylüyor.

Doç.Dr.Kani Gemici fiziki sebepleri böyle sıralarken kalp krizine yol açan bir başka hususa daha dikkat çekiyor. Kırık Kalp Sendromu'na dikkat çeken Gemici şu açıklamayı yapıyor: "Kişinin çok sevdiği yakınlarından birini kaybetmesi, eşlerin ayrılması gibi emosyonel streslere bağlı olarak ortaya çıkan ve çoğunlukla bayanlarda görülen, adrenalin gibi stres hormonlarının artmasına bağlı olarak göğüs ağrısı, nefes darlığı, sıkıntı, fenalık gibi semptomlarla seyreden ve kalp krizini taklit edebilen bir sendromdur. Duygusal çöküntüler, travmalar, şoklar ve beraberinde gelen depresyon hali, vücuttaki hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Duygusal şoklar, stres hormonlarının salınımını artırır ve bunlar kalp üzerinde adeta zehir etkisi yapar. Depresyon ve stres kalbin de en önemli düşmanıdır, kalbin işleyişini bozmaktadır. Aşırı stres hormonlarının salınımı, metabolizma dengesini bozmaktadır. Stres ile birlikte adrenalin hormonu açığa çıkar ve kalbin en büyük düşmanı adrenalindir. Çünkü kalp damarlarında aşındırıcı etki yapar. Stres ile birlikte mutluluk hormonu olan ve kalbi koruyucu etkiye sahip endorfin hormonunun salınımı da azalır. Aşırı stres ve beraberinde gelen travmalar, depresyona zemin hazırladığı için bu durum, organizmanın direncini de kırar. Tükenmişlik hali ortaya çıkar. Kalpte ortaya çıkan etki de, çarpıntı, göğüste sıkışma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, taşikardiye varan kalp hızı artışı ve erken atımlardır. Bize duygusal travmalar nedeniyle kalp sorunu yaşadıkları için gelen bir çok hasta var. Genelde belirtiler göğüs ağrısı, çarpıntı, göğüste sıkışma ve nefes alamama şeklinde ortaya çıkıyor. Yaptığımız tetkiklerin pek çoğunda kalpte bir sorun olmadığını görüyoruz. Bu durumda hastalarıma bir kardiyolog olarak öncelikle bir gerginlik nedeniyle yaşadıkları stres ve depresyon durumu varsa; barışma yoluna gitmelerini öneriyorum. Özellikle eşler arasında yaşanan sorunlar kadınları daha çok etkiliyor. Çünkü kadınların kalbi hassas ve daha çabuk kırılıyor. Bu nedenle eğer geri dönüşü varsa ve düzeltilebilecek bir durumsa, eşiniz size barışmak için bir adım atarsa ona asla 'hayır' demeyin. Çünkü gerginlikler ve sonrasında oluşan kırgınlıklar daha çok stres yaşanmasına neden oluyor. Arayı düzeltme ve barışma bu stresi ortadan kaldırabiliyor." 

Kırık kalp sendromunun genellikle olumlu bir yaklaşım, ailesel bir destek ya da kişinin olaylarla yüzleşip mantıklı bir yol bulması, affedici olması ile günler içinde kalpte herhangi bir hasar bırakmaksızın iyileşebileceğine işaret eden Kani Gemici, kişinin travmanın etkisinden kurtulduktan sonra kendisine yeni bir hayat kurmasını öneriyor. Bunun için de sevginin çok etkili bir ilaç olduğuna vurgu yapıyor.

Kani Gemici sağlıklı bir kalp için şu önerilerde bulunuyor: "Toplumun içinde kalarak ve paylaşarak yaşama sevincini zirvelerde tutan insanlar olmak. Yediğimiz gıdaların sağlıklı ve kaliteli olmasına özen göstermek, tıka basa mideyi doldurmamak; göbekli bir insan olmamak. Her gün tercihan sabah güneş doğarken yaklaşık bir saat sevdiğimiz bir sporu yapmak, en basitinden sabah yürüyüşüne çıkmak. Sigara gibi sağlığın düşmanlarından uzak durmak "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.