Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ı yaşlılarda görülüyor

Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ı yaşlılarda görülüyor
Prof. Turgut, gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü, bu gruptakilerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğini kaydetti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü, bu gruptakilerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Turgut, CİHAN'a yaptığı açıklamada grip virüsünün üst solunum yolu, burun, boğaz ve bazen akciğerleri tutan salgınlara yol açtığını belirtti. Gribin yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebileceğini anlatan Turgut, "Grip, hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesiyle diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilir. Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de bulaştırabiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamlardan kopmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına geçebilir." dedi. 

Gribin, dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara yol açabildiğini de kaydeden Turgut, gribin devamında gelişen zatürrenin ölümcül olabildiğini söyledi. Yaşlılar, küçük çocuklar ve herhangi bir uzun süreli ciddi hastalığı olan (kalp, akciğer, şeker, böbrek, kan vb.) kişilerde ölümcül etkilerinin sık görüldüğüne dikkat çeken Turgut, gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü, bunların mutlaka aşı olması gerektiğini vurguladı. 

Prof. Dr. Hüseyin Turgut, bakımevlerinde kalan kişilerin yaklaşık yüzde 60'ının her yıl gribe yakalandığını, bunlar arasında ölüm oranının yüzde 30 olduğunu kaydetti. Günümüzde bu hastalıktan koruyan veya ağır geçme riskini azaltan bir aşı bulunmadığını anlatan Turgut, yaşlılar ve uzun süreli hastalığı olan kişilerde aşının koruyuculuk oranı bir miktar azalmakla birlikte grip sebebiyle gelişebilecek istenmeyen sonuçları ve ölümleri önlemekte etkili olduğunu söyledi. Turgut, aşının yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 azalttığını ifade etti. 

Prof. Dr. Turgut, grip aşısı için en uygun zamanın eylül, ekim ve kasım ayları olduğunu belirterek, 65 yaş ve üzerindekilerle bakımevlerinde kalanların yanısıra 6- 23 aylık sağlıklı bebekler, hamileler, şeker, astım, kronik kalp ve damar sistemi (koroner arter), kronik kan ve kanser hastalarının aşılanması gerektiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.