Schneider'ın Türkiye cesareti
Enerji yönetimi konusunda dünya lideri olan Fransız Schneider Electric, krize rağmen yatırımını artırıyor. Şirket, Türkiye'deki üretim kapasitesini iki katına çıkarıyor. Dünyayı etkisi altına alan finansal krize değinen Schneider Electric Uluslararası Bölüm Başkanı Wiest, "Bu global bir kriz değil, bankacılık ve finans krizi." dedi.
Türkiye'yi bölgesel üretim merkezi haline getirmeyi düşündüklerini belirten Schneider Electric Uluslararası Bölüm Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Christian Wiest, "Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde başlamış bir yatırımımız var. İzmir'de 2, İstanbul'da da bir fabrikamız var. İzmir Kemalpaşa'daki iki üretim tesisimizi Manisa'ya taşıyacağız. On milyonlarca Euro'yu bulan bir yatırımla kapalı alanı iki katına çıkarıyoruz." dedi.
Dünyanın 100'den fazla ülkesinde faaliyet gösteren Fransız enerji devi Schneider Electric, Özel Fuar için Türkiye'yi seçti. Antalya'da 21-23 Ekim tarihleri arasında Sungate Port Royal Kongre Merkezi'nde düzenlenen Inititative 2008'e Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin yanısıra Rusya ve Türkiye başta olmak üzere toplam 30 ülkeden, 2 bin 700 seçkin müşteri katıldı. Global bir enerji uzmanı olan Schneider, düzenlediği fuarda enerji verimliliği, su çözümleri, data merkezi uygulamaları, endüstri ve bina otomasyonuna yönelik tecrübelerini müşterileriyle paylaştı.
Fuara katılan Schneider Electric Uluslararası Bölüm Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Christian Wiest, Türkiye'deki projeleri hakkında bilgi vererek küresel mali krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin de içinde yer aldığı 60 ülkeden sorumlu olan Wiest, krizle başa çıkma konusunda kendilerine güvenlerinin tam olduğunu söyledi. Krizin krediyle iş yapanları daha fazla etkileyeceğine işaret eden Wiest, "Pozisyonumuz krizden dolayı zayıflamış değil. Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda en karlı şirketiz. Bizi etkileyen önemli bir durum söz konusu değil. Likidite sıkıntısından dolayı bazı müşterilerimiz zorlanabilir." diye konuştu.
"BU GLOBAL BİR KRİZ DEĞİL BANKACILIK VE FİNANS KRİZİ"
Manisa'daki fabrikayı sadece Türkiye için değil, Ortadoğu'nun da ihtiyacını karşılamak için genişlettiklerini ifade eden Wiest, yatırım için coğrafi olarak Ortadoğu'ya yakın olması ve eğitimli işgücüne sahip olması nedeniyle Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi. Yatırımlarının bir bölümünü gelecek yılın başında hayata geçirmeyi planlayan Schneider Electric, Türkiye'de dünyanın her tarafına gidecek bir imalat hedefliyor. Dünyayı etkisi altına alan finansal krize de değinen Wiest, 'Bu global bir kriz değil, bankacılık ve finans krizi." görüşünü dile getirdi.
Krizi bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Schneider Electric İcra Kurulu Üyesi Christian Wiest, şöyle devam etti: "Krizden karlı çıkmak için getirisi yüksek, büyüme potansiyeli olan sektörlere yoğunlaştık. Bunun yanında bazı tasarruf önlemleri aldık. Masraflarımızı genel giderlerimizi daha sıkı kontrol altına alıyoruz. Web sayfalarımızı tek merkezden yöneteceğiz. Bugüne kadar çoğunlukla her ülke, her birim kendi web sayfasını hazırlayıp yönetirken, bunu aynı görüntü ve içerik çerçevesinde tek bir elden yönetmeye karar verdik."
Wiest, satışlarının üçte birini hızlı büyüyen pazarlardan elde ettiklerini kaydederek, "Gelişmekte olan ekonomiler, gelişmiş ekonomilere göre daha çok fırsatlar sunuyor." dedi. Türkiye'nin büyüme potansiyeli yüksek, gelişmekte olan bir ekonomi olduğunu vurgulayan Fransız Müdür'ün verdiği bilgilere göre, gelişen ekonomiler yıllık ortalama yüzde 15 büyüme gerçekleştirebilirken bu oran gelişmiş ekonomilerde yüzde 5 civarında.
"TÜRKİYE'DE 10'UN ÜZERİNDE ŞİRKETİ İNCELİYORUZ"
Finansal krizin şirket alımları için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Wiest, kendileri için şirket alımlarında belirleyici unsurun büyümeye ve karlılığa katkı sağlaması olduğunu aktardı. Wiest, harici büyümeye çok önem verdiklerini bu yüzden şirket alımlarında daha seçici davranacaklarını kaydetti. Türkiye'de de ilgilendikleri şirketlerin olduğu bilgisini veren Wiest, şöyle konuştu:
"Türkiye çok değişik alanlarda büyüme fırsatları sunuyor. 10'un üzerinde şirketi inceliyoruz. En uygun olanları satın alacağız. Otel, bina, alışveriş merkezleri krizden etkilenmeyecek. Data merkezleri, IT ile ilgili konular mutlaka büyüyecektir." "Gelişen ekonomilerde şirket fiyatları biraz daha düşecek." diyen Wiest, fırsatçılık yapmayacaklarını vurguladı: "Kriz nedeniyle bir takım şirketler zora düşebilir, ama bizim ilgilendiğimiz konu kesinlikle bu değil. Fırsatçılık yapmıyoruz. Şirketi ucuz diye almayız. Önemli olan alacağımız şirketin bize değer katması. Bizim için fiyat ikinci planda."
Enerji yönetimi konusunda dünya çapında bir uzman olan Schneider Electric, konut uygulamalarındaki geniş faaliyet alanlarının yanı sıra, enerji ve altyapı, endüstriyel prosesler, bina otomasyonu ve veri merkezleri gibi alanlarda lider konumda bulunuyor. Enerjinin güvenilir ve verimli bir şekilde kullanılmasına odaklanan şirketin dünya genelinde 120 bin çalışanı bulunuyor. Schneider Electric 'enerjinizi en iyi şekilde kullanın' sloganıyla 2007 yılında 17,3 milyar Euro'yu aşan satış rakamlarına ulaştı. Şirketin Türkiye'de de bini aşkın çalışanı, 3 üretim merkezi ve 145 bayisi bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.