Uçak lastikleri nitrojenle dolduruluyor
Yıpranmış uçak lastik ve jantlarını yenileyen Prima şirketinin Bakım Mühendisi Deniz Aşık, içine nitrojen (azot) gazı doldurulan lastiklerin yüksek ısı ve basınca dayanıklı olduğunu söyledi. Aşık, olağanüstü şartlar dışında lastiğin patlamayacağı ve yarılmayacağını ifade etti. Ömrü dolan lastikler ise iskelelerde kullanılıyor.
Tesislerdeki çalışmaları yerinde göstererek anlatan Mühendis Deniz Aşık, ortalama bir uçağın lastiğinin 70 ile 100 uçuş saykılı (sorti) sonunda değiştirildiğine işaret etti. Aşık, ''Ancak lastiklerin ömürleri, üretici firmaların bu konuda verdiği bilgilerle sabitlenmiştir. Bu süreler dolduğu zaman uçuş sayısına bakılmadan değiştirilir.'' dedi. ''Olağanüstü haller haricinde uçak lastikleri piste değdiği için patlamaz.'' diye devam eden Aşık, ''Lastik janta takıldıktan sonra içerisine hava değil Nitrojen basılıyor. Sebebi ise bir kaza esnasında veya olağanüstü durumda lastiklerin yanmasını, alev almasını engellemek. Çünkü azotun yanma özelliği yok. Bu nedenle uçak lastiklerinde yanmadan dolayı bir problem yaşanmıyor.'' izahını yaptı.
-"UÇAK LASTİĞİ, OTOMOBİL LASTİĞİNDEN FARKLI"-
Prima yetkilisi, uçak lastiklerindeki jantların otomobilde kullanılanlara göre büyük farklar olduğuna da işaret ederek, ''Uçak jantı üzerinde emniyet aksesuar parçaları ve 180 veya 300 derece ısıda bile devreye girebilen termik tapalar var. Bu tapalar yüksek ısıda devreye girip lastiğin içindeki basıncı dışarıya doğru vererek, azaltıyor. Bu aynı zamanda lastikleri yüksek ısıdan dolayı patlamasını, yarılmasını engellemiş oluyor.
Uçak lastik ve jantlarında böyle bir güvenlik sistemi bulunuyor.'' diye konuştu. İlgili şirket, havayolu şirketlerinden gelen yıpranmış lastikler önce jantlarından ayrılarak en küçük parçalarıyla birlikte son derece teknik işlemlerle tekrar kullanılır hale getiriyor. Kendilerine gelen lastik ve jantı özel makine ile birbirinden ayırdıklarını dile getiren Aşık, jant ve parçalarını kirlerinden ayrıldıktan sonra metal yorgunluğu ve çatlaklara karşı hassas cihazlarla kontrol edildiğini bildirdi. Aşık, ''Uçakta kullanılan jantlar belirli zamanda periyodik bakıma gelir. Fren blokları ve jantlar 'floresan penetran' tekniğiyle üzerinde çatlak, malzeme yorulması var mı yok mu diye kontrol edilir. Sıfır çatlak istenir. İniş takımlarındaki bu tip kompenentler belirli periyotlarla mutlaka bu işlemlerden geçirilir. Olumlu sonuç çıktıktan sonra uçaklarda kullanılır. Aksi halde hurda haline gelip çöpe atılır.'' dedi.
-"YOLCU KURTARMA MALZEMELERİNİN BAKIMI DA YAPILIYOR"-
Prima Mühendisi Deniz Aşık, lastik ve jantların yarı sıra uçaklardaki hayati önem taşıyan acil kurtarma ekipmanlarının bakım ve kontrollerini de yaptıklarına işaret etti. Yolcu tahliyesinde kullanılan kendi kendine hava ile şişen slaytları, üretici firma standartları göz önünde bulundurularak işleme tabi tutulduğunu söyleyen Aşık, ''İşlemler, bakım çalışmalarından dolayı herhangi bir problem yaşanmaması doğrultusunda titizlikle yapılıyor. Slayt'ı açtığınız da otomatik olarak içine hava doluyor. Bir ucu sabit olduğu için slayt açılmış oluyor. Yolcu tahliyesi bunun üzerinden gerçekleşmiş oluyor. Bu malzemeler aynı zamanda deniz içerisinde insanları taşıyabilecek bir bot haline de geliyor. Üzerindeki alıcıyla merkeze hangi bölgede bulunduğunu elektronik sinyalle bildiriyor. Kazaya uğrayan personeli kurtarma ekipleri bu sayede olay yerine ulaşmış oluyor.''açıklamasını yaptı.
-ÖMRÜ DOLAN UÇAK LASTİKLERİ İSKELELERDE KULLANILIYOR-
Lastik şişirmekte Nitrojen gazı kullanmak havacılıkta bir yöntem. Ancak son yıllarda ağır ve aşını hız yapan kara araçlarında da kullanılmaya başladı. Normal havanın içinde bulunan oksijenin meydana getirdiği korozyonu (aşınma) azaltmak ve yüksek sıcaklıklarda yanma riskini azaltmak için uçak lastikleri nitrojen ile şişiriliyor. Ömrünü tamamlayıp yenileme imkanı ortadan kalkan uçak lastikleri hurdaya çıkartılarak, başta denizcilik alanında faaliyet gösteren Marmaray, İDO gibi kuruluşlar olmak üzere liman kentlerindeki iskelelerde kullanılıyor.CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.