2009 bütçesi açıklandı
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 bütçesinde; bütçe giderlerinin 262.1 milyar YTL, net bütçe gelirlerinin 248.8 milyar YTL, bütçe açığının 13.4 milyar YTL, faiz dışı fazlanın 44.1 milyar YTL olarak gerçekleşeceğini kaydetti.
Bakan Unakıtan, kişi ve kurumların yurt dışında bulunan şirketlerindeki kazançlarını Türkiye'ye transfer etmeleri için hiçbir şarta bağlı olmayan vergi istisnası getirmeyi düşündüklerini belirtti.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 yılı bütçesinin istikrarı ve refahın arttırılmasını dikkate alan bir bütçe olduğunu belirterek, "Bu bütçe, yaşanmakta olan küresel mali krize karşı ekonomimizin dayanaklılığını arttıracak bir bütçedir" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 2009 yılı bütçesiye ilgili sunumda bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2009 yılı için Gayri Safi Yurt İçi Hasıla büyüklüğünün 1 trilyon 111 milyar 438 milyon TL, büyüme oranının yüzde 4, yıl sonu TÜFE'nin yüzde 7.5, ihracatın 149 milyar dolar, ithalatın 232.5 milyar dolar, kişi başına milli gelirin 10 bin 931 dolar olarak hedeflendiğini bildirdi. Bakan Unakıtan, 2009 bütçesinde; bütçe giderlerinin 262.1, net bütçe gelirlerinin 248.8, bütçe açığının 13.4, faiz dışı fazlanın 44.1 milyar TL olarak gerçekleşeceğini kaydetti.
2009 yılında da tesis edilen mali disiplini sürdürmeyi, enflasyonla mücadele politikasını desteklemeyi amaçladıklarını dile getiren Bakan Unakıtan, 2008 yılı bütçe gerçekleşmeleri hakkında da bilgi verdi. Bakan Unakıtan, 2008 yılı sonuna kadar merkezi yönetim bütçe giderlerinin 229.5 milyar, bütçe gelirlerinin 215.4 milyar, bütçe açığının 14.1 milyar, faiz dışı fazlanın 40.4 milyar YTL olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
Bakan Unakıtan, "2009 yılı bütçesi istikrarı ve refahın arttırılmasını dikkate alan bir bütçedir. Sosyal Devlet anlayışını benimseyen bir bütçedir. Bu bütçe, yaşanmakta olan küresel mali krize karşı ekonomimizin dayanaklılığını arttıracak bir bütçedir. Bu bütçe, mali disipline riayet eden, popülizme meydan vermeyen bir bütçedir" dedi.
STOPAJ SIFIRLANACAK
Mali krizin etkilerini azaltmak için yurtdışındaki mevduatları Türkiye'ye çekmek amacıyla 'Varlık Barışı' adıyla bir düzenleme yapıklarını dile getiren Bakan Unakıtan, şöyle konuştu:
"Bu suretle, vatandaşlarımıza ait yurtdışı varlıklarını ekonomimize kazandırmayı amaçlıyoruz. Yurtdışında kazanılan paralar için, uyuşturucu, terör, insan kaçakçılığıyla ilgili olmamak kaydıyla hiçbir soru sormayacağız. Bunların ekonomimize kazandırılmasında geriye dönük bir inceleme yapmayacağız. Ayrıca, kişi ve kurumların yurt dışında bulunan şirketlerindeki kazançlarını Türkiye'ye transfer etmeleri için hiçbir şarta bağlı olmayan vergi istisnası getirmeyi düşünüyoruz. Borsada işlem gören hisse senetlerinin alım satımında yerli yatırımcılardan alınan yüzde 10 oranındaki vergiyi sıfıra inireceğiz. Böylece krüsel ekonomik gelişmelerin borsa üzerinde yolaçtığı olumsuzlukları, hisse senedine yatırımları cazip hale getirerek asgari düzeye indireceğiz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.