"Antalya, 10 Kayseri ediyor"

"Antalya, 10 Kayseri ediyor"
Bakan Güler: Antalya'da binaların yüzde 80'ine güneş enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri'nin elektriği üretiliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de enerji kaynaklarının yeterince kullanılamadığını belirterek, "Antalya'da binaların yüzde 80'ine güneş enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri'nin elektriği üretiliyor. Biz bunlardan şu ana kadar faydalanmadık" dedi. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)'nda düzenlenen Enver Motor Hareketi programına katılan Bakan Güler, Türkiye'nin yeni enerji kaynaklarını kullanması halinde hem enerjide dışa bağamlılığın azalacağını hem de ucuz enerjinin üretilebileceğini söyledi. Türkiye'nin su, güneş ve rüzgar haritalarını çıkartıp iletim hatları ve trafoları kurduklarını, ayrıca 10 yıla kadar da üretim garantisi sunduklarını belirten Bakan Güler, sanayicileri bu alanlarda yatırım yapmaya davet etti. 

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da güneş enerjisi, rüzgar ve su enerjsii konularında harita çıkarttıklarını aktaran Bakan Güler, "Artık nerde ne var, ne kadar var biliyoruz. Bursa'da 25'e yakın maden ve mineral var. Burada hem heyelan bölgeleri, jeotermal kaynakları, kömürü, ne kadar rezerv var hepsini biliyoruz. İsteyen bu bilgileri alıp çalışabilir. Kömürde 2.4 milyar ton yeni kömür sahası bulduk. 40 milyar dolarlık bir kaynak bu. Bunlar da elektrik üretmekte kullanılabilir. Jeoteralde daha önce 20 bin metre sondaj miktarı vardı şimdi 1 milyon metreye çıkarttık. Daha da artacak. Daha derinlere inen çalışmalar yapılacak" dedi.


"BOŞA AKAN BİN 600 IRMAĞI ELEKTRİK ÜRETMEK İÇİN KULLANACAĞIZ"


Türkiye'nin Jeoteral Potansiyelini Ekonomiye Kazandırma Programı hakkında bilgi veren Bakan Güler, şöyle devam etti: "Bunu başarırsak, her yıl 5 milyar dolar kazanma imkanımız var. Çok zengin bölgelerden biri de Bursa. Sondaj makinaları üreten 19 firma var Türkiye'de. Bunların daha derinlere inmesi için bu firmaları destekliyoruz. Daha derinlere inan sondaj makinaları yapmamızda yarar var. Boşa akan suları, yenilenebilir enerji yasası ile bin 600 ırmağı elekrik üretmek için kullanacağız. 3-5 evin elektiriğini üretecek kadar küçük bir türbün ürettik. Bir otomobilin bagajında bile taşımak mümkün. Daha büyükleri de var. Su boşa akıyordu. Şimdi bunları devreye sokuyoruz. Bu çok önemli bir çalışma. Bunun Bursa'da rahatlıkla üretilebeliceğini biliyoruz."

Türkiye'nin rüzgar haritasını da çıkardıklarını vurgulayan Güler, 6 metre/saniyenin üzerine çıkan rüzgardan para kazanmanın mümkün olduğunu kaydetti. Güler, Türkiye'nin bu anlamda çok zengin olduğunu dili getirdi. Güler, şöyle devam etti: "Bursa bu anlamda çok iyi durumda. Denize bile kurmak mümkün. Biz tesbit ettiğimiz tüm bölgelere iletim hatlarını koyduk, trafoları hazırladık. İstediğiniz yere tesisinizi kurabilirsiniz. Türkiye, bu anlamda 35 Avrupa ülkesinde sonuncuydu. Bir depar attık 12. olduk. Hedefmiz 1 ya da 2. olmak. 2020 yılındaki hedefilimiz 20 bin megabayt enerji üretmek. 20 milyar dolarlık bir payasa bu. Otomotivle rekabet edecek bir sektör. Türkiye'nin rüzgar potansiyeli 48 bin megabayt."


"ELEKTRİK PAHALI DİYECEĞİNİZE KENDİ ELEKTRİĞİNİZİ ÜRETİN"


Yeni bir kanun çıkardıklarını ve 500 kilovata kadar yapılacak üretimlerin serbest olduğunu aktaran Güler, "500 kilovata kadar siz izin almadan kendiniz tesis kurup üretim yapabilirsiniz. 150 dairelik bir siteye kadar ister rüzgar, ister su, ister güneş enerjisinden yararlanın. Enerji ihtiyacınızı karşılayın. Böyle bir yasa çıkarttık. Türkiye'de elektrik üreten şirket sayısı 30 civarındaydı. Şimdi 3 bine çıkarttık. Elekrik pahalı diye şikayet edeceğinize kendi elektriğinizi üretin. Bazı bahaneleri ortadan kaldırıyoruz."

Güneş enerjisi konusunda da güneş haritaları çıkardıklarına değinen Bakan Güler, metrekareye yıllık ne kadar güneş enerjisi düştüğünü tesbit ettiklerini ifade etti. Karadeniz'e düşen güneş miktarının Almanya'dan çok daha fazla olmasına rağmen Almanların bu bu enerjiden yararlandığını, ancak Türkiye'nin çok daha güçlü bölgelerde yararlanmadığının altını çizen Güler, çok büyük bir kayıp içerisinde olunduğunu kaydetti. Bakan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bunumla ilgili de hatlarımızı çektik, trafolarımızı koyduk. Nereye tesis kuracağınız belli. Antalya'da binaların yüzde 80'ine güneş enerjisi koyduğunuz zaman 10 tane Kayseri'nin elektriği üretiliyor. Biz bunlardan şu ana kadar faydalanmadık. Bir güneş pili var, bir de termal olanlar var. Güneş pilerini çatılara koyuyorsunuz. 23 Avro'luk bir pil, 43 Wt üretiyor. Bunu siz daha ucuza üretebilirsiniz. Bunu burada üretin. Biz güneş değerlerini koyduk, hesaplarını yapktık, iletim hatlarını da koyduk, teşviği de verdik, örneğini de gösteriyoruz, bundan sonrası size kalmış. Bu bakımdan bu güneş meselesinin üzerinde durmanızda yarar var."


"KRİZ DÖNEMİNDE BU YATIRIMLARLA TÜRKİYE'YE AVANTAJ SAĞLAYALIM"


Türkiye'de en önemli sorunlardan biri olan sokak lambalarının aydınlatılmasında da bunun kullanılabileceğini vurgulayan Bakan Güler, "Kabloya gerek yok. Direğe pili koyun gündüz enerjisini alsın, gece kullansın. Bunun fiyatları giderek düşüyor. Bursa'da çok iyi mühendisler, çok iyi insan gücü var. Biz de size hukuki altyapıyı hazırlardık, piyasa hazır, 10 yıl alım garantisi veriyoruz. Krizin kendini hissettirdiği şu dönemde bu çalışmalara ağırlık verip, Türkiye için bir avantaj sağlamamız mümkün. Fabrikalarınıza bu şekilde enerji sağlayın. Kendi enerjinizi üretin. Bunu Zorlu, Vestel'de yapıyor" şeklinde konuştu. 

Bakan Güler, ev ve fabrikalarda ısı kayıpları ya da benzeri olumsuzlukların termal kameralarda tesbit edilip çözüme kavuşturulması konusunda da bir bilinç oluşturulması gerektiğini dile getirdi. 

Güler, evlerde kullanılan elektrikli makinaların da çok dikkatle alınması gerektiğini belirterek, şu uyarıda bulundu: "Ucuz diye alınan buzdolabı, çamaşır makinası ucuz olmuyor. Çok yakıyor. Biz şimdi bir yasa çıkarıyoruz. Bunların üretimine izin vermeyeceğiz. 2 seneleri kaldı"

Türkiye'nin, Avrupa'nın en pahalı elektriği ve doğalgazını kullandığı eleştirilerine de tepki gösteren Güler, AB'nin ilk yarı yıl rakamları ile Türkiye'nin zamlardan sonraki rakamlarını karşılaştırdığını ve Türkiye'de enerjinin hala bir çok Avrupa ülkesinden daha ucuz olduğunu gördüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.