Havuç çiftçiyi güldürdü

Havuç çiftçiyi güldürdü
Havuç hasadı başladı çiftçi verimden memnun

Türkiye havuç ihtiyacının yüzde 55'ini tek başına karşılayan Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçiler mayıs ayında tarlaya ektikleri havucun hasadına başladı. Havuç veriminin bu sene beklentilerin üzerinde olması üreticileri sevindirdi.

Yaklaşık 20 bin dönüm havuç ekiminin yapıldığı Beypazarı'nda üreticiler 120-140 bin ton arası ürün hasat etmeyi hedefliyor. Mayıs, Haziran ayında havuç ekimi yapan çiftçiler yetiştirdiği ürünü Ekim, Kasım aylarında hasat ediyor. Havucun büyük bir miktarı kuyulama denilen yöntemle toprağa gömülerek veya soğuk hava depolarında Şubat ayına kadar muhafaza ediliyor. Şubat ayından itibaren yerden çıkartılan havuç yıkandıktan sonra peketlenip tüketiciye sunuluyor.

Üretme konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını belirten bölgenin büyük miktarda havuç üreticisi ve aynı zamanda Beypazarı Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Orhan, tek problemin üretilen ürünlerin değerinde pazarlanamaması olduğunu belirtti. Orhan, "Havuç insan vücudu için çok faydalı bir bitki. Biz üreticiler havucun reklamını iyi yapamıyoruz. İnsanlarımıza havucun faydaları tam olarak anlatılırsa tüketim de kaliteli üretim de artacaktır. Beypazarı'nda Türkiye'nin en kaliteli havuçu yetişmektedir. Kaliteli havuç kumlu toprakta, zamanında ve bol sulama ile elde edilir. Bu bölgenin toprağı havucun yetişmesi için çok elverişli. Fakat yer altı sularımızda son yıllarda büyük problem yaşıyoruz. Beypazarı çiftçisi zor şartlarda üretim yapıyor. Bölgemizdeki yer altı suları, kuraklığın da etkisiyle son iki yılda büyük ölçüde azaldı. Havuç, yetişirken çok fazla su ihtiyacı olan bir bitki. Çiftçilerimizin tarlalarının yanındaki kuyular artık kurudu. Tarlalarından 4-5 kilometre uzağa sondaj vurarak su bulmaya çalışıyorlar. Buldukları suları yaptıkları yapay havuzlarda toplayıp ürünleri bu su ile yetiştirmeye çalışıyor çiftçi. Tarım girdileri zaten çok pahalı, bir de sulama maliyeti arttığı zaman bizler ekim yapamayacak duruma geliyoruz" şeklinde konuştu. 

İçinde bulundukları zor şartlara rağmen bu sene kaliteli ve yüksek verimli havuç ürettiklerini belirten Orhan, pazarlama konusuda da sıkıntıların aşılması durumunda Beypazarı çiftçisinin Türkiye'yi besleyecek havucu üreteceğini ifade etti. 


KANSERE KARŞI HAVUÇ YİYİN


Araştırmalar, havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koyuyor. Bunun temel sebebi, bitkinin betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur. Her gün yenen havucun akciğer kanseri riskini yüzde 50 azalttığı, kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını engellediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtiliyor. 

Harvard Üniversitesi'nde havuç üzerinde yapılan araştırmalarda, havucun birçok faydasının olduğu belirlendi. Havuçtaki Beta-Karotin'in gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği belirlenen araştırmada, haftada 5 kez yenilen havucun kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azalttığı, günde yenilen iki havucun ise erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görüldü. Havucun diğer yararları ise şöyle sıralandı: 

"Beta Karoten (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri de içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi. Her gün bir tane yendiğinde akciğer kanseri riskini yüzde 50 oranında azaltır. Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü artırır. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir." 

Ayrıca, hacuç, Alzheimer'e karşı önleyici, durdurucu ve tedavi edici olarak kullanılır. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir,diş etlerini güçlendirir. Kandaki kolesterol oranını düşüren Havuç, kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalı bir nimet.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.