"Türkiye ekonomisi gerilemez"

"Türkiye ekonomisi gerilemez"
The Economist, "Türkiye ekonomisinin gerilemesi ihtimal dışı görünüyor" dedi, The Financial Times, Türkiye'nin IMF'siz program hazırladığını yazdı

İngiliz The Economist dergisi, dünya piyasalarının etkilendiği ekonomik krizde, Türkiye'nin şu ana kadar pek fazla etkilenmiş gibi görünmediğini yazdı. Economist, "Ekonominin son 6 yılda yükselişi, Türkiye ekonomisini Avrupa'nın en büyük 6'ncı büyük ekonomisi haline getirdi. Türkiye ekonomisinin gerilemesi ihtimal dışı görünüyor." diye yazdı.

The Economist, global krizin Türkiye'ye olan etkilerini ele aldı. Dünya ekonomisinin 2000'li yıllarda krizin başında olduğu dönemlerde özellikle Türkiye'nin etkilendiğini yazan Economist, döviz kuru ve bankacılık sektöründeki krizin bunu tetiklediğini vurguladı. 

Ancak, dünya piyasalarının yine etkilendiği bu seferki krizde, Türkiye'nin şu ana kadar pek fazla etkilenmiş gibi görünmediğini yazan Economist, "Türk ekonomisi tehlikelere göründüğünden daha açık olabilir." ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin artık dışardan mali yardım arama görünümünden çok uzak olduğuna dikkat çeken Economist, şu değerlendirmeyi yaptı: "Hükümet IMF ile olan resmi ilişkisini Mayıs ayında bitirdi. Hazineden sorumlu Bakan Mehmet Şimşek de bunu gururla duyurdu. Ancak Şimşek, bu gururun pişmanlığını yaşayabilir."

"TÜRK EKONOMİSİNİN GERİLEMESİ İHTİMAL DIŞI"

Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin altını çizen Economist, "Sermaye yeterlilik oranı yüzde 17.5 ile yüksek seviyede. Nufus artışı talebi karşılayabiliyor. İhraç malları şimdi daha fazla çeşitlilik arzediyor. Kamu borçları gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 74'ü iken bu oran şimdi yüzde 34'e düştü. Döviz rezervi 80 milyar dolara yükseldi. Türkiye ekonomisinin son 6 yılda yükselişi, ekonomiyi Avrupa'nın en büyük 6'ncı büyük ekonomisi haline getirdi. Türkiye ekonomisinin gerilemesi ihtimal dışı görünüyor."

"ÇOK UMUTLU OLMAK YANLIŞ OLUR"

Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen çok umutlu olmanın yanlış olacağını vurgulayan Economist dergisi, gayri safi yurtiçi hasılanı oranının yavaşladığını ve enflasyonun tekrar çift haneli rakamlara döndüğüne işaret etti. 

Cari açığın da büyümesine dikkat çeken dergi, ülkenin bu açığı kapatmak için yabancı yatırıma bağımlı olduğunu yazdı. Economist ayrıca, en büyük problemin ise doğru politikayı bulmak değil, "Politik arenada politikacılara yeterli miktarda müsaade göstermektir." ifadesini kullandı.



Financial Times: Türkiye bütçesi son on yılda ilk kez IMF'nin içinde olmadığı bir şekilde planlandı  

 
İngiliz Financial Times gazetesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, bütçe disiplinine bağlılık konusunda önemli adımlar atacakları yönünde yaptığı açıklamalara atıfta bulundu. Bütçe açığının yüzde 1.5'tan yüzde 1.2'ye çekileceği sözlerine yer veren gazete, "Bütçe son on yılda ilk kez IMF'nin içinde olmadığı bir şekilde planlandı." dedi.

Türk ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren İngiliz Financial Times gazetesi (FT), Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, bütçeyi yabancı yatırımcıların güvenini tazeleme niyetiyle planlandığını yazdı. 

Türkiye'nin bütçeden sapma niyetinde olmadığını yazan gazete, "Gelişen her ülke ekonomisi gibi yabancı yatırımcıların güvenini sağlamak Türkiye için de önemli."ifadesini kullandı. 

Lira'nın bu ay içinde dolar karşısında yüzde 30 değer kaybettiğine işaret eden FT, Kemal Unakıtan'ın, bütçe disiplinine bağlılık konusunda önemli adımlar atacakları yönünde yaptığı açıklamalara atıfta bulundu. Bütçe açığının yüzde 1.5'tan yüzde 1.2'ye çekileceği sözlerine yer veren Financial Times, "Bütçe son on yılda ilk kez IMF'nin içinde olmadığı bir şekilde planlandı. Bu yılki büyüme yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ancak bağımsız yapılan araştırma sonuçları büyümeyi bu rakamın altında bekliyor. IMF'nin büyüme tahmini ise yüzde 3 görünüyor." ifadesini kullandı. 

Yerel seçimlere hazırlanan hükümetin dış yardımlardan kurtulma çabasında olduğuna dikkat çeken FT, ancak Türkiye'nin IMF ile hala görüştüğünü ve yerli iş dünyasının da istediği gibi bu görüşme IMF ile ihtiyatlı bir anlaşmayla sonuçlanabileceğini vurgulamış. 

Bu arada FT, Kemal Unakıtan'ın, bireysel bankacılığa yüzde 100 garanti verme yönündeki spekülasyonları da yalanladığını, ancak küçük ve orta işletmeler için bazı yardımlar olacağına ilişkin görüşlerini aktardı.



"Türkler, zor günlerin çözüm üreticisi"


Hollandalı bakan yardımcısı, Türklerin, zor günlerin başarılı çözüm üreticileri olduğunu söyledi
 
Hollanda'nın 580 bin nüfuslu ikinci büyük kenti olan Rotterdam, Sosyal İşler ve İstihdamdan Sorumlu Bakan Yardımcısı Ahmed Aboutaleb'e emanet olacak. 

Fas kökenli olan Aboutaleb, 1 Ocak 2009'da görev süresi sona erecek olan Rotterdam Büyükşehir Belediye başkanı Ivo Opstelten'den görevi, İçişleri Bakanlığı ve Kraliçe Beatrix'in onaylamasının ardından devralacak. 

Hollanda gündemini bir haftadır meşgul eden Aboutaleb, Türkiye temaslarıyla ilgili Ankara'da Cihan'a açıklamalarda bulundu. 

"TÜRKİYE KADIN HAKLARINDA DAHA DA İLERİYE GİTMELİ"

Ahmed Aboutaleb Türkiye'de kadınların toplumdaki haklarını engelleyen bariyerler yerine, bu bariyerleri kimlerin koyduğuna bakmak gerektiğini söyledi. Aboutaleb, Hollanda'da 1960'larda kadınların yanlarında babaları ya da eşleri olmadan resmi belgelere imza atma yetkileri bile yokken Türkiye'de oy kullanabildiklerini hatırlattı.

Her kültürde kadınlar için engeller bulunduğunu ifade eden Aboutaleb, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda verdiği desteğin son derece önemli olduğunu belirtti. Aboutaleb, ''Bence Türkiye hiç durmadan bu konuda daha da ileriye gitmeli'' dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) yolundaki çalışmalarına tam destek verdiğini de vurgulayan Aboutaleb, "Ben şahsen Türkiye'nin AB'nin vermiş olduğu kriterleri ciddi olarak kabullendiğini gördüm.Bunu biraz daha uygulamada hayata geçirse önünde hiçbir engelin kalmayacağını düşünüyorum. Biraz daha azim, biraz daha gayret ile bunu önümüzdeki beş altı yılda başarabilir. Çünkü Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğu gibi AB'nin de Türkiye'ye ciddi anlamda ihtiyacı var" dedi. 

"TÜRKLER HAYATIN HER SAFHASINDA ÇOK AKTİF"

Türklerin zor günlerin başarılı çözüm üreticileri olduğunu anlatan.Aboutaleb, "Türkler hayatın her safhasında oldukça aktif. Özellikle dernekçilik konusunda Türkler diğer milletlerin çok önünde" yorumunu yaptı. 

"Bence içe dönük çalışmaları biraz dışa dönük yaparlar ise, her alanda daha başarılı olacaklarından hiç şüphem yok" diyen Hollandalı yetkili, ülkesinde yabancılar ve Hollandalılar arasında en çok Türklerin işveren konumuna gelme arzu ve azmini taşıdıklarını ifade etti. 

Hollandalı Türklerin, risklere göğüs gerebilme cesaretiyle iş yeri açma alanında da başarılı olduklarını söyleyen Aboutaleb, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türklere yetişmek çok zor. Bakıyorsunuz, imkansızlıklara ve olumsuz bazı şartlara rağmen değişik alternatifler üreterek yeni iş alanları oluşturuyor ve son derece başarılı oluyorlar. İşte örnek girişimcilik budur. Zor durumlarda yeni alternatifler üretmek. Bu tür bir girişimci nesle ihtiyacımız var. Biz de bakanlık olarak Türklerin bu aktif iş alanları açma çabalarını destekliyoruz. Sosyal İşler Bakanlığı olarak yeni iş imkanları oluşturmada ve yeni işyerleri açmada onlara yardımcı oluyoruz. Bundan sonrada olmaya devam edeceğiz"

AHMED ABOUTALEB KİMDİR? 

Ben-Sidel Fas doğumlu. Sosyal Demokrat İşçi Partisi(PvdA) üyesi olan 47 yaşındaki Aboutaleb, Amsterdam Belediyesi'nde 2004 - 2007 arası Eğitim, Gençlik, İş ve Gelir konularında belediye başkan yardımcılığı(encümen) yaptı. 22 Şubat 2007 tarihinden bu yana 4. Balkenende hükümetinde Sosyal İşler ve İstihdamdan Sorumlu Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyor. 

Geçen hafta kapalı oturumla toplanan Rotterdam Belediye Meclisi, akşam geç saatlere kadar süren uzun tartışmaların ardından, belediye başkanlığı için aday olan Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA)'lı Maastricht belediye başkanı Gerd Leers'in yerine Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA)'lı Ahmed Aboutaleb'i tercih etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.