Metan gazından elektrik

Metan gazından elektrik
Kayseri Atık Su Arıtma Tesisi'nde, Kızılırmak'ı besleyen kaynaklara temiz su verilirken, metan gazından elde edilen elektrik ile atık su çamuru, ekonomiye yeniden kazandırılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde 3 yıl önce kurulan tesis, hem evsel ve kısmen endüstriyel atık suların arıtılmasını sağlıyor hem de tarımsal alana üretim desteği sağlıyor.

Karasu çayı yakınında işletmeye açılan tesis 220 bin metrekarelik alanda kurulu bulunuyor. Sorumluluğu olmadığı halde azot ve fosfor giderimi gibi ileri arıtma da yaparak, AB standartlarında çıkış suyu kalitesi sağlayan ve Karasu çayı ile bunun döküldüğü Kızılırmak'ta kirlilik yükünü önemli ölçüde azaltan tesis, bir milyon 400 bin nüfus eşdeğerine hizmet edebilecek kapasiteye sahip.

Tesiste, çamur hattı, ön yoğunlaştırıcı, çamur çürütme tankı, son yoğunlaştırıcı, gaz jeneratörleri, susuzlaştırma bantları, belt pres ve çamur kireç dozaj üniteleri de yer alıyor. çürütme tankında oluşan metan gazından elektrik ve ısı enerjisi üretilerek, bu enerji tesisin diğer birimlerinde de kullanılıyor. Sistemden elde edilen çamurun ısıtılarak bekletilmesiyle ortaya çıkan metan gazı, enerji ünitelerinde kullanılarak, tesise elektrik ve ısı enerjisi sağlanıyor. Böylece tesisin tüm ısı ihtiyacı ve elektrik ihtiyacının yüzde 30'u buradan karşılanıyor. Ayrıca, tesiste 24 saat boyunca kullanılabilen sıcak su da temin ediliyor.
KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, yaptığı açıklamada, Kayseri Atıksu Arıtma Tesisi'nden günde 300 metreküp arıtma çamuru, 20 metreküp de kum ve ızgara atığı çıkartıldığını belirtti. Batukan, "Eğer tesis kurulmasaydı 320 metreküplük arıtma malzemesi Kızılırmak nehrini besleyen Karasu deresine verilecekti. Tesisin hizmete alınmasıyla birlikte Karasu deresine sadece arıtılmış su veriyoruz" dedi.

Stabilize atıksu arıtma çamurunun değerli bir yan ürün olduğuna dikkat çeken Batukan, "çevre Bakanlığı Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde geçen kurallar çerçevesinde bu çamur; toprak iyileştirmede, yeşil alan uygulamalarında ve tarımsal alanlarda kullanılmakta. Günde 60 ton stabilize çamur üreten tesisimiz bu alanda önemli bir kaynaktır" diye konuştu.

TüRKİYE'DE İLK KEZ KAYSERİ'DE
Proses iyileştirmeleri çerçevesinde, çamur ızgara-presi ünitesinin Türkiye'de ilk olarak Kayseri Atıksu Arıtma Tesisi'nde kurulduğunu kaydeden Batukan, bu ünite sayesinde çamur yoğunlaştırma ve çürütme tankında meydana gelen katılaşma ve susuzlaştırma ünitesindeki problemlerin de ortadan kalktığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.