"Kanun Çerçevesinde Denetimler Yapılıyor"

"Kanun Çerçevesinde Denetimler Yapılıyor"
Bakan Taner Yıldız, Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan hükümler çerçevesinde elektrik dağıtım şirketlerinin denetlendiğini belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta Yıldız, TETAŞ'ın toptan satış tarifesinin, kanun kapsamında EPDK tarafından onaylandığını anımsattı.

Yıldız, enerji alım maliyetlerindeki değişim hesaplanırken söz konusu tüm kaynaklardan yapılan alımların maliyetleri göz önünde bulundurularak ilgili dönemin enerji tarifesine yansıtıldığına işaret etti.

Bakan Yıldız, tüketicilerin desteklenmesi konusunun Elektrik Piyasası Kanunu'nda, "Belirli bölgelere veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir" hükmüyle düzenlendiğini ifade etti.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nden bakanlığa iletilen bilgide, "Elektrik tüketim tespiti ve diğer süreçler ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmekte olup, sayaçlar sayaç ayar istasyonlarında incelenmekte ve TEDAŞ Sayaç Şartnamesine uygun sayaçlar kullanılmaktadır" denildiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan hükümler çerçevesinde elektrik dağıtım şirketlerinin denetimi bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Faaliyetlerinin İncelenmesi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik ile dağıtım lisansı sahibi şirketlerin faaliyetlerinin ilgili mevzuat ve lisansları kapsamında incelenmesine, denetimine ilişkin usul ve esaslar hükme bağlanmıştır. Ayrıca dağıtım lisansı sahibi şirketlerin inceleme ve denetiminin bakanlık tarafından yapılması veya yaptırılması, inceleme, denetim konularının belirlenmesi, inceleme ve denetim heyeti, inceleme ve denetim elemanları, inceleme ve denetime tabi şirketlerin hak ve yükümlülükleri ile yetkili şirketlerin nitelikleri, yetkilendirilmesi, hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar da adı geçen yönetmelik çerçevesinde hükme bağlanmıştır. Söz konusu denetimler bahsedilen kanun ve yönetmelikler ile birlikte ilgili diğer mevzuatlar çerçevesinde yapılmaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.