Soba zehirlenmesinde "O" tedavisi kurtarıyor

Soba zehirlenmesinde "O" tedavisi kurtarıyor
Soba zehirlenmelerinde oksijen tedavisi, erken müdahalelerde hayat kurtarıyor

Sonbaharla birlikte özellikle kırsal kesimlerde ve kenar mahallelerde sobalar yanmaya başladı. Sobanın doğru yakılmaması sonucu her yıl yüzlerce kişi karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybediyor. Uzmanlar, doğru kullanımla soba zehirlenmelerinin önlenebileceği gibi zehirlenmeye maruz kalanlar için hiperbarik oksijen tedavisinin de hayati önem taşıdığını hatırlatıyor. Uzmanlar az bilinen ve yaygın olmayan bu tedavi ile erken müdahalelerde zehirlenmeye maruz kalanların hayatta kalma ihtimalinin yüzde 100'lere çıktığına dikkat çekiyor. 

Türkiye'de 10 yıldır uygulanan ve hastaya yüksek basınç altında oksijen verilme yöntemi olan Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBO) ile iyileşmeyen yaralar, ani işitme ve görme kayıpları, vurgun, soba ve şofbenden sızan karbon monoksit zehirlenmeleri, termal yanıklar ve gazlı kangren gibi birçok rahatsızlık tedavi edilebiliyor. 

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi sorumlusu Dr. Özlem Çağlar, bu tedaviyle kandaki oksijen miktarının 30 kat artırıldığını ve hastaya yüzde 100 saf oksijen verildiğini söyledi. HBO ile diyabetik yaralar, kronik kemik iltihabı, gazlı kangren, ani işitme ve görme kayıpları, yumuşak dokudaki enfeksiyonları, iyileşmesi şüpheli deri hastalıkları, aşırı kan kaybı, termal yanıklar, hava ve gaz embolisi ile karbon monoksit ve duman zehirlenmeleri gibi birçok hastalığın tedavi edildiğini belirtti. 

Sobaların yakılmaya başladığı şu günlerde karbonmonoksite bağlı zehirlenmelerin artabileceğini belirten Çağlar, erken müdahale yapıldığı takdirde oksijen tedavisinin zehirlenmeye maruz kalanlar açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti. Sobadan zehirlenen kişilerin kendilerine erken ulaştırılması halinde hayatta kalma şanslarının yüzde 100'ü bulduğuna dikkat çeken Çağlar, geç müdahalelerde ölümlerin arttığını söyledi. 

Çağlar, "Karbonmonoksitten zehirlenen kişi, hastanede ilk müdahale yapıldıktan sonra oksijene alındığı takdirde kurtulma şansı yüzde 100'ü buluyor. Çünkü bu hastalarda karbonmonoksit gazı vücutta oksijen taşıyan maddeyi kapatıyor, bu nedenle oksijen vücuda taşınamıyor. Bizim uyguladığımız tedaviyle tüm dokular onarılmış oluyor. Bilinci kapalı gelip ilk seansta yürüyerek giden çok hastamız oluyor. Ancak erken müdahale şart. Hastaya erken müdahale edilemediği takdirde yaşama şansı çok az" diye konuştu. Çağlar, zehirlenmelerin yanı sıra diğer hastalıkların tedavisi için oksijen tedavi merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Türkiye'de özel oksijen tedavisi merkezi sayısı 17. İstanbul'da 10 tane, İzmir ve Ankara'da ikişer tane bulunuyor. Bunu Samsun, Gaziantep ve Antalya birer merkezle izliyor. Devlete ait tek merkez ise Gaziantep'te. Önümüzdeki dönemde İstanbul'a iki merkez daha kurulacak. Merkezlere sevkli gidilmesi halinde sosyal güvenlik kapsamındaki hastalardan ücret alınmazken, özel hastalardan Türk Tabipler Birliği'nin rakamlarına göre seans başına ortalama 175 YTL isteniyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.