Türk-Filistin İş Konseyi kuruldu

Türk-Filistin İş Konseyi kuruldu
DEİK / Türk - Filistin İş Konseyi kuruldu

Ankara Forumu çerçevesinde çeşitli sanayi bölgesi projeleri ile Filistin'in kalkınması ve İsrail ile ilişkilerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yürüten TOBB ve DEİK, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Kenan Malatyalı Kurucu Başkanlığı'nda Türk-Filistin İş Konseyi'ni kurdu.

Filistin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin, Filistin'in İsrail ile bulunduğu siyasi çıkmaz üzerine kurulduğu bir dönemde, 2005 yılında, Filistin'in ekonomisini iyileştirmenin barışı beraberinde getireceği düşüncesiyle harekete geçen TOBB'un başlattığı çalışmalara paralel olarak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Kenan Malatyalı'nın Kurucu Başkanlığı ve TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun talimatıyla DEİK/Türk-Filistin İş Konseyi kuruldu. 

Türk-Ürdün İş Konseyi bünyesinden ayrılarak yeniden yapılandırılan Türk-Filistin İş Konseyi'nin Kurucu Başkanı Kenan Malatyalı, DEİK'in 82. İş Konseyi olarak kurulan Türk-Filistin İş Konseyi'nin, şu anda ekonomik anlamda bir dar boğazdan geçen Filistin ile Türkiye arasındaki ticari etkileşimi artırmak, Filistin'de 2007 yılında yüzde 23'lere tırmanan işsizlik oranını, Erez, Tarqumia sanayi bölgelerinin oluşturulması gibi TOBB tarafından başlatılan projeler gibi pek çok hedefi olduğunu ifade etti. Malatyalı, "Filistin'de kişi başına düşen gelir 1999'dan bu yana yüzde 60 oranında düşmüştür. 2006 ve 2007 yılındaki mali kriz süresince ekonomi, borçlara, işçi dövizlerine ve dışarıdan gelen yardımlara dayalı olmuştur. Yatırımlarda ise keskin bir düşüş yaşanmıştır. Son iki yıldır Ulusal Yönetim'in fonları ücretleri karşılamak için kullanılmıştır. IMF'in tahminlerine göre yatırımlar 2005 ila 2006 yıllarında yüzde 15 civarına düşmüştür. İş Konseyimiz, ülkedeki yatırım ortamının daha güvenli ve çalışılabilir olduğuna işaret etmek açısından Sanayi Bölgeleri'nin oluşturulması için gereken çalışmalarda TOBB ile birlikte hareket ederek, her türlü gayreti gösterecektir. Ayrıca, Türk-Filistin İş Konseyi, Filistinlilere istihdam imkanı da sağlayarak Filistin'in kaynaklarını değerlendirebilecek nitelikteki Türk özel sektörü mensuplarının da Filistin'de faaliyette bulunması için bir fırsat yaratmayı umut etmektedir" şeklinde konuştu.


İSRAİL VE FİLİSTİN'İ AYNI FOTOĞRAF KARESİNDE BULUŞTURAN PROJE: ANKARA FORUMU


Türk-Filistin İş Konseyi Kurucu Başkanı Kenan Malatyalı 'Barış İçin Sanayi' fikrinden yola çıkarak Filistin, Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 2005 yılının Nisan ayında TOBB tarafından, TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında Ankara Forumu oluşturulduğunu ifade ederek, "Bu forum, İsrailli ve Filistinli işadamlarını aynı platformda buluşturmayı, üç ülkenin özel sektör destek kuruluşları arasında sürekli bir diyalog mekanizması kurulmasını sağlama hedeflemektedir" dedi. Malatyalı, DEİK bünyesinde kurulan DEİK/Türk-Filistin İş Konseyi'nin bu amacın bir uzantısı olduğunu sözlerine ekledi. 

Malatyalı, forumun, taraflar arasındaki güveni artırmak için önemli bir kaynak olduğuna dikkat çekerek, Türk-Filistin İş Konseyi'nin de Ankara Forumu ile atılan temellerin üzerine barışçıl ve müspet ikili ilişkiler iskeletinin oluşturulmasına yönelik faaliyetler gerçekleştireceğini vurguladı. 


LİSTİN-TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖRÜNÜN İLETİŞİM KÖPRÜSÜ DEİK OLACAK


Batı Şeria'nın güneyinde ve Filistin-İsrail sınırı üstünde, Tarqumia geçiş kapısının yanında kurulacak Tarqumia Sanayi Bölgesinin altyapı ve üstyapı inşaatları için, TOBB tarafından 20 milyon dolarlık bir yatırımın öngörüldüğünün altını çizen Malatyalı, şöyle dedi: "Tarqumia Bölgesi'nde de yaklaşık 800 dönümlük bir alanda, 50 adet orta ölçekli işletmeye hizmet sağlanması planlanıyor. Bölgede faaliyet gösterecek sektörler, tekstil, hazır giyim, deri, mobilya gibi emek yoğun sektörler olacak. Orta vadede yaklaşık 10 bin Filistinliye istihdam sağlanması hedefleniyor. İlk etapta, bölgede yatırım yapacak şirketler davet edilirken, Türkiye'deki yatırımcılara öncelik verilmesi planlanıyor. İşte bu noktada, Filistinli firmalar ile Türk özel sektörünün iletişim köprüsü DEİK/Türk-Filistin İş Konseyi olacak."

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, Ankara Forumu'nun 6. toplantısı için Kudüs'te bulunan Türk, İsrail ve Filistinli işadamlarını kabul ettiği toplantıda yaptığı, "Filistin-İsrail sınır bölgelerinde organize sanayi bölgeleri oluşturulması, Filistinlilerin çalışıp, üretebilecekleri iş alanları kurulması için Almanya'nın ve Japonya'nın da girişimleri olmuştu. O adımlardan tam sonuç alamamıştık. Şimdi Türkiye gibi bir Müslüman ülke ilk kez bu konuda inisiyatif aldı. Bu girişimlerinizden umutluyuz. Sizin başlattığınız Ankara Forumu'nun bölgemizde kalıcı barışın oluşmasına çok önemli katkıları olacağına inanıyorum" açıklamasını anımsatan Malatyalı, kalıcı barışın ticari faaliyetlerle sağlanabileceğine, DEİK bünyesinde kurulan Türk-Filistin İş Konseyi'nin de kısa zamanda buna yönelik faaliyetlerine başlayacağına işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.