10 bin akedemisyen lazım
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, yeni açılan üniversitelerle birlikte akademisyen ihtiyacının arttığını belirterek 2008 yılında 10 Bin yeni akademisyen alınması gerektiğini söyledi.
YÖK’ÜN EN BÜYÜK İHMALİ
Gündoğdu, Erdoğan Teziç döneminde Yükseköğretim Kurulu (YöK)’nun ideolojik meselelerle uğraşmaktan Yükseköğretim’in akademik ve idari personelinin sorunlarına eğilmediğini ifade etti. YöK’ün akademik personel yetiştirmeyi ihmal ettiğini kaydeden Gündoğdu, 10 bin yeni akademik personelin derhal alınması, mevcut akademik ve idari personelin özlük haklarında iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi.
AKADEMİK VE İDARİ PARSONELİN ÖZLÜK HAKLARI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çankaya Köşkü’nde bilim adamlarına ödül vermesini önemsediklerini, bu örnek davranışın bilim ve üniversite camiasının motivasyonunu olumlu etkileyeceğini söyleyen Gündoğdu, yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın “yasakların üniversitelerden kalkması” ve “bilimselliğe daha çok önem verilmesi” vizyonunu da olumlu karşıladıklarını ifade etti. Bu olumlu iki yaklaşımın yükseköğretim için iyi bir başlangıç olmasını dileyen Gündoğdu, öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman ve idari personelin maaşlarının yetersizliğine de vurgu yaparak “Akademik kadroların maaşlarının yetersiz olması kendilerine bilimsel araştırmalarda kaynak oluşturacak kitap ve dokümanların alınmasında, bilimsel çalışmalar yapılmasında sıkıntı yaşatmaktadır. Bu nedenle birçok akademik kadro araştırmalarını sağlıklı yapamamaktadır. Bu konuda gerekli çalışma yapılarak araştırma görevlileri başta olmak üzere tüm akademik ve idari personelin özlük haklarında iyileştirme yapılmalıdır. üniversite çalışanlarının maaş durumu yoksulluk sınırının üzerine çıkartılmalıdır” dedi.
“AKILLARI GEÇİM DERDİNDE OLMAMALI”
Araştırma görevlilerinin çalışamayacak durumda olduğunu vurgulayan Gündoğdu, şunları kaydetti: “Yrd. Doç, Doç ve Prof.’ların maaşları özel sektörde çalışanlara göre çok düşük kalmaktadır. Araştırmacının aklı fikri geçim derdinde olmamalıdır. Araştırma yapmalı, doktora öğrencisi yetiştirmelidir. Beyin ithal etme konusunda dünyadaki gelişmelerden kopuyoruz. Bu kişileri ülkemizin hizmetine sunmak ve ülkemizde tutmak için maddi sorunlarının da halledilmiş olması gerekir. Mesleğin maddi yönden de cazip hale getirilmesi gerekir. Başarılı bilim adamları onure edilmelidir. Buluş, patent ödüllendirilmelidir. üniversitelerin bilim insanı yetiştirme politikası ve felsefesinin olması gerekir.” dedi.
GÖREVDE YÜKSELME SINAVLARI
üniversitelerde çalışan memur ve hizmetlilerin görevde yükselme sınavlarının yapılmadığını hatırlatan Gündoğdu, “Bu durum üniversitelerde çalışan memur ve hizmetlilerin mağdur olmasına neden olmaktadır. Hükümet ile YöK birlikte bu konuyu konuşarak acilen çözüme kavuşturmalı, çalışanların mağduriyeti giderilmelidir” dedi.
İLAVE YAKIT YARDIMI
Doğu’da kış şartlarının ağır olması nedeniyle çalışanların maaşlarının önemli bir kısmının yakıt masrafına gitmesinin çalışanları mağdur ettiğine dikkat çeken Gündoğdu, “Kış şartlarının yoğun yaşandığı illerdeki üniversitelerde çalışanlara ilave yakıt yardımı yapılmalıdır” teklifinde bulundu. Gündoğdu, TOKİ’nin üniversitelerle diyaloga geçerek üniversitelerde çalışan tüm personelin ucuz konut sahibi olmasını sağlamasını istedi.
VE DİĞER TALEPLER...
Gündoğdu, üniversite çalışanlarının diğer taleplerini ise şöyle sıraladı: “Kurum idari Kurulları oluşturulup, çalıştırılması, döner sermayesi olan yerlerde tüm personelin döner sermayeden yararlanmasının sağlanması, promosyonların çalışanlara dağıtılması, sendika faaliyetlerinin rahat yürütülebilmesi için ‘temsilci odası’nın verilmesi, personele yapılacak olan duyuruların asılabileceği bir ilan panosunun sendikalara tahsis edilmesi, idari personelin giyim istihkaklarının zamanında, şartnameye uygun olarak verilmesi veya herhangi bir firmadan alış veriş yapmalarının sağlanması, atölyelerde, sağlıksız koşullarda çalışan personelin yılda en az bir defa olmak üzere Check-up yaptırılması, idari personelin kullanabileceği sosyal mekanların oluşturulması, mevcutlardan istifade ettirilmesi, illerdeki diğer kamu ve özel kurumların sosyal tesislerinden üniversite çalışanlarının da yararlanması, her hangi bir sebepten dolayı il dışına çıkan personelin o il’de bulunan üniversitenin misafirhanesinden yararlanılabilmesi için gerekli girişimlerin yapılması.”
(Engin Kaşdaş-habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.