Güler: 'Gerektiği için zam yaptık'

Güler: 'Gerektiği için zam yaptık'
Enerji Bakanı Güler ve BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek son doğalgaz zammına açıklık getirdiler.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gazın özel fiyatlandırma tekniğinin bulunduğunu belirterek, ''6 ay, 9 ay geriden gelen bir sistematiği var ve biz dünyada 1,5 trilyon dolarlık bir piyasanın içinde yüzde 2'lik bir payız. Dolayısıyla o kurallara uyuyoruz'' dedi.

Bakan Güler, düzenlediği basın toplantısında, doğal gaza yapılan zam siyasi boyuta çekildiği için bu toplantıyı BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol ile birlikte yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin doğal gazın yüzde 97'sini yurt dışından aldığını ifade eden Bakan Güler, ''Bu, dünyadaki doğal gaz piyasasının da yüzde 2'sini oluşturuyor. Yani dışımızda yüzde 98'den daha büyük bir kısım var. Burada da büyük bir piyasa var ve kurallar var. Yani doğal gazı petrolle ve diğer mallarla karıştırmamak lazım'' diye konuştu.

İşte ayrıntılar: 

Bakan Güler:

"Yasalar ve kurallar var. Petrolle karıştırmamak lazım. Bunun kendine göre bir sistematiği var. Kumse bunun dışında hareket etmiyor ve edemez. Bu genel çerçeve içinde açıklamalarda bulunacağız. Hiç bir popülizme sapmadan sizinle bu konuları paylaşacağız."

Saltuk Düzyol:

"Doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümü yurt dışından karşılanıyor. Gerek ülkemizin ve diğer ülkelerin imzaladığı uzun dönem sözleşmelerin tamamında petrol fiyatlarına bağlı olarak fiyat belirlenmektedir. Fiyatlardaki artış ve azalışlar süreklilik arzettiğinde gaz fiyatlarında da bu görülür. Son 10 aylık dönemde dolar yüzde 33 değer kazandı. Petrol fiyatları da ortalama yüzde 120 oradında arttı. Botaş bu dönemde gaz fiyatlarına yüzde 73  oranında zam yaptı. Ülkemizde yapılan artışlar Avrupa'da yapılan artışların altında. Sanılanın aksine bu artışlar AB'deki artışların altındadır. Geçmiş iki aylık döneme ilişkin fiatlar dolara göre belirlenmektedir. Bazı basında yer alan haberlerin aksine doğalgez bedellerini tahsil edemememiz kesinlikle doğru değil. Tamamen ekonominin kuralları çerçevesinde bu artışlar yapılmaktadır."

"BOTAŞ 2002'den sonra önemli bir yatırım dönemine girdi. Doğalgaz üretim altyapı sistemini yeniledik. Dünya standartlarında bir sisteme sahibiz şu anda. Tüketim tam iki katı arttı. Doğalgaz kullanan il sayısı 9'dan 66'ya çıktı. 2002 öncesinde sadece 9 ildi. Yapılan yatırımlar sayesinde. Şu anda da devam eden yatırımlarımız var."

Bakan Güler: 

"Verdiğiniz bigliler gazetelerde başlıklara farklı yansıyor. Bu da halkımızı yanıltıyor. Bu borç meselesi yüzünden yapılan bir zam değil. Bu tamamen mali durumla alakalı bir durumdur. Biz şu anda karsız satıyoruz. Doları ve petrolü arttıran biz değiliz. Biz maliyetlerimizi bile düşürdük. Dışarıda bir deprem var biz bunu yansıtmamak için en asfari seviyede bunu yapıyoruz. Bu da tamamen doların ve petrolün artışı. Dünyada bunun tekniği apayrı bir sistem. Biz bunda bir damlayız. Biz bunu her ay hesaplayarak yapıyoruz. 2007'de yapmadık neden, gerekmediği için. Dolar düşüktü. Petrol fiyatları da sabitti. Hedefler tutuyordu. Biz yapmadık. Şimdi ise gerektiği için yaptık."

"Mühendis odaları bizi üzüyor zaman zaman. Onların işi gücü hesap. Ama yaptıkları değerlendirmeleri yanlış buluyorum. Ticareti ve sanayiyi en iyi bildiğimiz TOBB Başkanımız da aynı durumda. Biz gerekli açıklamayı yaptık kendisine de. Hem sanayimizi ayakta tutmak için uzun süre bu fedakarlıkları yaptık. BOTAŞ yatırımlarını geciktiremez. BOTAŞ 6 saniye gecikemez. Hiç bir şekilde hizmetini aksatamaz. İran'dan doğalgaz gelmediğinde de biz hizmeti aksatmadık. 9 ilden 63 ile çıktık doğalgazda. Pahalı olsaydı millet bu kadar ilgi gösterir miydi? Uluslararası anlamda önemli yatırımlar yaptık. Bu işlerle ilgilenmiş olanların bunu bu şekilde ifade etmeleri yanlış. Battaniyelerle oturulan zamanları söylemek istemiyorum. Eski sorunlara sebep olan düşünce sistemiyle yeni sorunları çözemeyiz. Petrolle, başka şeyle bunu karıştırmayın. Ruslardan aldığımız gaz, 6 aylık sürelerle geliyor. İran'dan aldığmıız gaz 9 aylık süreyle geliyor. 6 yıldır bu işi yapıyoruz. Diğer ülkelerin bakanlarıyla da görüşüyoruz. Hepsiyle de tartışıyoruz. Hangi bakan ne yapıyor. Hepsi hesaplanıyor. Enerji verimi de bunlardan bir tanesi. Düştüğü zaman da bunu yansıtacağız."

"Doğalgaz pahalı gibi ifadeler var. Bunların alakası yok. Gayet sayısal bir BOTAŞ var. Konu doğalgaz. Biz en sah halimize göre diğer ülkelere göre çok düşük durumdayız. En pahalı diyenler vicdanları ile başbaşa kalmalı. Konutta da biz en pahalı değiliz. En pahalı değil, en düşükler arasındayız. Vatandaşımızı aldatmasınlar. Hesap kitapla konuşsunlar. BOTAŞ'ın hesabı kitabı açık. Gelin hesaplamalarımızı yapalım. Biz açığız. Buna rağmen halkımızı, sanayiciyi ve üreticimizi gözeten bir ekonomiyi ön görüyoruz."

"Biz zamları gerektiği için yaptık. Daha önce de yapmamız gerekmediği için yapmıyorduk. Bunu popülistlikle bağdaştırmak çok yersiz." 

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.