Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'tan Çarpıcı Açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'tan Çarpıcı Açıklamalar
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bütün herkesin öncelikle şunu görmesi gerekir; Çözüm sürecinin muhatabı Türkiye halkının tamamıdır. Türklerdir, Kürtlerdir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Seçimlere tek başına katılma kararı alan HDP'nin Meclis dışında kalması halinde çözüm  sürecinin muhatabı olamayacağı" yönündeki değerlendirmelerine açıklık getirdi.

Kurtulmuş,, "Hayır tam olarak o manada söylemedi. Bunları söylediğinde ben oradaydım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Meclis dışında kalmış olan bir partinin  bu süreç içerisindeki muhatap olma imkanları daha zorlaşır' anlamında ifade kullanmıştır" dedi. 

HERKES MUHATAPTIR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecine ilişkin olarak Vahdet'e açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 'HDP seçimlere tek başına girme kararı aldı. Barajı aşamazsa ve Meclis'e giremezse bu süreçte muhatap sorunu yaşanır mı?' sorularının kendilerine sıklıkla yöneltildiğini belirterek, "Bütün herkesin öncelikle şunu görmesi gerekir: Çözüm sürecinin muhatabı Türkiye halkının tamamıdır. Türklerdir, Kürtlerdir" diye konuştu. 

OLUMLU KATKI ÇAĞRISI

Numan Kurtulmuş şöyle devam etti: “Birinci derecede halkı muhatap olarak görmediğimiz zaman bu anlamda olumlu bir gelişme yaşamayız. Yani muhatap sorunu yaşarız. Önce halkın muhataplığı ve sahipliği önemlidir. Ben HDP'nin de diğer bütün ilgili tarafların da Türkiye'deki bütün siyasi partilerin ve siyasi grupların da bu sürece olumlu katkıda bulunmalarını tavsiye ederim. Böyle olacağını inanırım."

BÜTÜN PARTİLER BU SÜRECİN İÇERİSİNDE

"Nerede olursa olsun herkesin bu sürece olumlu katkıda bulunması lazım” diyen Kurtulmuş, “Türkiye'de vatandaşlarımızın oy verdiği siyasi partilerin hepsi bu sürecin içerisindedir. Kaldı  ki Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bu sürece katkıda bulunmak için bir parti olmanın da aslında şart olmadığı ortada. Kimin görüşü varsa, kim katkıda bulunacaksa, nerede olursa olsun, parlamentonun içinde veya dışında, parti ya da sivil toplum kuruluşu ne olursa olsun herkesin yapacağı olumlu katkıların başımızın üzerinde yeri var" ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAK HERKESLE KONUŞULMALI

BİRLEŞİK Krallık'ta Kuzey İrlanda barış sürecini başlatan John Major, "Çözümün parçası olacak herkesle konuşulmalı. Kimse sürecin dışında bırakılmamalı. Bu süreçte müzakere etmeden önce, yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracak hazırlık görüşmeleri yapmak çok önemli" dedi. 

İLK AŞAMADA... 

Her barış sürecinin farklı olduğunun altını çizen Major, “Dolayısıyla benzer sorunları çözmek için bir şablon uygulanamaz, ancak elbette çözüm teknikleri vardır. Görüşmelerin ilk aşamasında silahların bırakılması ön koşulunu getirmek hayli zor. Bu karşılıklı olarak beklenmemeli" diye konuştu. 

KİLİT İSİMDİ

Ancram, İngiliz hükümeti ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı ile barış görüşmeleri için 1993 yılında masaya oturduğunda sorunun çözümündeki kilit isimlerden biriydi. 

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.