Çikolata kistine dikkat!

Çikolata kistine dikkat!
Op. Dr. Melike Yıldırım, özellikle adet günleri sancılı geçen ve kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda 'Çikolata Kisti' olma olasılığının bulunduğunu belirterek, şikayeti bulunan kadınların vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmaları gerektiğin

Özellikle sancılı adet yaşayan ve kısırlık sorunu ile karşı karşıya olan kadınlarda rastlanan çikolata kisti bulgusunda zaman zaman hiçbir belirti ile karşılaşılmadığını söyleyen Yıldırım, kadınların vücutlarında var olabilecek küçük değişikliklere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Çikolata kistinin bulunduğu kadınlarda genellikle adet dönemlerinin sancılı geçtiğini ancak bazı durumlarda ağrı ile karşılaşılmadığını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: "Hafif derecede bir endometriozis şiddetli ağrılara neden olabileceği gibi ileri derecede bir endometriozis olgusunda çok hafif adet sancısı görülebilir hatta hiçbir ağrı olmayabilir. Ancak adet öncesi görülen kahverengi lekelenme şeklinde kanamalar endometriozis için tipiktir. Ağrı tipik olarak adetten birkaç gün önce başlar ve adet kanaması ile birlikte en üst düzeye ulaşır ve kanama boyunca devam eder. Hatta zaman zaman bu ağrılar ağrı kesici ilaçlara cevap vermeyebilir. Adet sancısı dışında endometriozisde kronik kasık ağrıları ve bel ağrıları da olabilir. Bu ağrılar bacaklara doğru da yayılım gösterebilir."

Çikolata kistinin genel yapısı ile ilgili bilgi veren Yıldırım, "Çikolata kisti, rahim iç zarı dokusunun (endometrium) yumurtalıklar üzerine yuvalanması ve bu endometrium odaklarının her ay adet kanaması ile birlikte yumurtalık içine kanayarak yumurtalıklarda kist oluşturması sonucu ortaya çıkmaktadır. Endometrioma'nın içindeki sıvının yoğun kıvamlı kahverengi yapısından dolayı bu kiste 'Çikolata Kisti' denmektedir. Endometriomaya üreme çağındaki bayanlarda çok sık rastlamaktayız. Bu kistlerin en önemli bulgusu kasık ağrısı, adet sancısı ve kısırlıktır. Ayrıca bu hastalarda ilişki esnasında ağrı bulgusu (disparoni) da olabilmektedir" diye konuştu. 

Çikolata kistinin tedavisinde iki yol izlendiğini ifade eden Yıldırım, bunlardan birinin doğum kontrol hapı kullanımı olduğunu belirterek, "Tıbbi (ilaç) tedavisinde genel olarak doğum kontrol hapları ve GnRH analogları kullanılmaktadır. Bazen kistin büyük olduğu vakalarda önce ilaç tedavisiyle kisti ufaltmak, over dokusu kaybını azaltmak ve daha sonra cerrahi tedavi uygulanması da sık başvurulan bir yöntemdir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.