Kütüphaneye dönüştürülen tarihi medreseye ilgi büyüyor

Kütüphaneye dönüştürülen tarihi medreseye ilgi büyüyor
Osmanlı padişahlarından 4. Murat döneminde sadrazamlık yapan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından 1662'de inşa ettirilen tarihi Taş Medrese, kütüphane olarak hizmet veriyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 44 yıldır halk kütüphanesi olarak kullanılan yapı, Orta Karadeniz Bölgesi'nin en çok ziyaret edilen mekanları arasında ilk sırada yer alıyor. 12 oda ve 20 bin kitabın bulunduğu kütüphaneyi yılda 70 bin kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor. 

Erdel meselesi yüzünden Avusturya'ya açılan savaş döneminde temeli atılan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese), kısa zamanda bitirilerek birçok bilim adamı yetiştirilmesine önemli katkılar sağlamış. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından bina, 1964 yılına kadar çeşitli amaçlar için kullanılmış. Daha sonra da Kültür Bakanlığı'nın himayesine giren tarihi bina, halk kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamış. İlk yıllarda okuma yazma oranının düşük olması sebebiyle fazla rağbet görmeyen tarihi kütüphane, şimdilerde ise rekor kırıyor. Gerek tarihi dokusu gerekse de geniş kitap yelpazesi nedeniyle yapıta, hem turistler hem de okuyucular büyük ilgi gösteriyor. 

Tarihi kütüphane hakkında bilgi veren Fazıl Ahmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Necdet İğci, 21 bin adet kitabı okuyucuların hizmetine sunduklarını söyledi. İğci, "Kütüphanemize 32 adet bilgisayar kurduk. Oluşturduğumuz bilgisayar salonunda ücretsiz internet hizmeti veriyoruz. Bakanlığımız tarafından yürütülen otomasyon çalışmaları kapsamında kütüphanemizde bulunan bütün kitaplar internet ortamına kayıt edilmiştir. Günde en az 250 kişi kütüphanemizi ziyaret ediyor. 2008 yılı başından bugüne kadar kütüphanemizi ziyaret edenlerin sayısı ise 53 bin 306'ya ulaştı." diye konuştu. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal ise tarihi eserlerin restore edilerek farklı bir amaca hizmet vermesinin önemli olduğunu söyledi. 

Eşsiz güzellikteki mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan Köprülü Fazıl Ahmet Paşa Medresesi'nin iç ve dış mimari motifleri, pembe karacaviran taşı kullanılarak işlenmiş. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nda çatısındaki kurşunlar çalınınca önce kiremitle örtülmüş sonra da bakırla kaplanmış. 1943 depreminde çatlamalar görülen yapıt, restore edilmiş. Eserde, dilimli bakır kaplı kubbelerin aralarında tuğladan kare biçimli bacalar bulunuyor. Aynı anda 350 okuyucuya hizmet verebilen kütüphane 2002 yılında iç avludaki sütun araları ahşapla birleştirilerek restore edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.