Rekabet Kurumu'ndan zehir zemberek rapor
Rekabet Kurumu(RK) akaryakıt sektörüne yönelik zehir zemberek bir rapor hazırladı. Vatandaşın şikayetçi olduğu benzin fiyatlarının her istasyonda aynı olması eleştiren Kurum,Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yakın pazarlara kıyasla yüksek olduğuna dikkat çekti. Raporda, serbest fiyatlandırmaya geçilmesinin ardından fiyat düşüşlerinin, fiyat artışlarına kıyasla aynı duyarlılıkla piyasaya yansıtılmaması eleştirildi.
RK'nın hazırladığı akaryakıt sektör raporunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) lisans verdiği 47 dağıtım şirketi bulunmasına rağmen, sadece 5 teşebbüsün, pazarın yaklaşık yüzde 90'ına hakim olduğuna dikkat çekildi. Bu durumun uzunca bir süredir değişmemesinin, rekabet hukuku bakımından akaryakıt sektöründeki en önemli sorun olduğuna işaret edildi.
Kurumun çalışmasında fiyat konusuna da değinildi. Vergilerin akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinde önemli bir etken olduğuna vurgu yapılarak, "Vergi dışı fiyatlar bakımından da Türkiye'de akaryakıt fiyatları yakın pazarlara kıyasla yüksek." tespiti yapıldı. Dağıtım şirketlerinin lisanslarının sürmesi için getirilen minimum 60 bin ton satış yapılması konusunun pazara giriş için şirketlere engel olduğuna dikkat çekilerek, bu sınırın kaldırılması gerektiği vurgulandı.
DENİZ TAŞITLARINDA ÖTV'SİZ AKARYAKIT SATIŞI KAÇAĞI ÖNLEMİYOR
Raporda kaçak akaryakıta hakkında da değerlendirmeler yapıldı. Deniz taşıtlarına ÖTV'siz akaryakıt satışının dağıtım şirketlerine özgü bir ticari faaliyet haline dönüştürüldüğü kaydedildi. Söz konusu yasal düzenlemenin kaçakçılığı önleme amacı taşıdığı ancak bu amaca hizmet etmekten uzak olduğu ifade edildi. Türkiye akaryakıt pazarındaki yeni rafineri yatırımlarının gündemde olduğuna vurgu yapılan raporda. EPDK'ya yapılan başvuruların biran önce sonuçlandırılması gerektiği kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde kalıcı bir rekabetin tesis edilmesi bakımından sektördeki aksaklıkların giderilmesi gerektiğine işaret edildi. RK Başkanı Nurettin Kaldırımcı ise raporun önsözünde, rekabet mevzuatı ve petrol sektörüne ilişkin düzenlemelerden kaynaklanan aksaklıkların giderilmesi için gerekli adımların atılacağını söyledi.
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan rapor, bilgi için TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na, Başbakanlığa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ne (TÜSİAD), Petrol Sanayi Derneği'ne (PETDER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası'na (TABGİS), Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'na (PÜİS) ve Akaryakıt Dağıtım ve Depolama Şirketleri Derneği'ne (AKADER) gönderilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.