Asırlık mesleğe çırak bulamıyor
Ailesi 100 yıldır el süpürgesi yapıyor. Ninesi annesine, annesi kendisine öğretmiş bu mesleği. Mesleği kızlarına öğretmek isteyen Muğla'nın Bayır beldesinde yaşayan Gülistan Harman(61), öğrenmek istememelerinden yakınıyor.
Gülistan Harman, yıllardır boş vakitlerinde el süpürgesi yaparak hem geleneği devam ettiriyor hem de para kazanıyor. Annesinin ninesinden, kendisinin de annesinden bu mesleği öğrendiğini anlatan Harman, "Fakat ben yeni nesle mesleği öğretemiyorum. Çünkü öğrenmek istemiyorlar, teknolojiye ayak uydurdular." diyor
Muğla'nın Bayır beldesinde oturan 61 yaşındaki Gülistan Harman, geleneği çocuklarına devredemese de ölünceye kadar süpürge yapacağını söylüyor. El süpürgeciliği, Harman ailesinin 100 yıllık geleneği. Gülistan hanım da 46 yıldır bu işi yapıyor. Bir süpürgenin iki saat sürdüğünü anlatan Harman, yılda ortalama 100 tane yapabildiğini ve tanesini 6 YTL'den sattığını belirtiyor. Azalmasına rağmen hâlâ el yapımı süpürgeleri tercih edenlerin olduğunu vurgulayan Harman, atölyelerde makinelerle yapılanlardan çok daha dayanıklı olduğunu kaydediyor.
Yapımı oldukça zahmetli olan el süpürgeleri, beş aşamadan geçerek son halini alıyor. Bu işin hammaddesi olan, halk arasında "süpürgelik" tabir edilen bitki ilkbaharda ekiliyor. Yaz ortasında büyüyüp geliştikten sonra kesilerek kurutuluyor. Yapraklar ve tohumlardan temizlenen dallar, süpürge boyunda kesilerek suda bekletiliyor. Daha sonra eşit uzunluklarda kesilip maşayla sıkıştırılarak çuvaldızla dikiliyor ve kullanıma hazır hale geliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.