Türkiye-İran Yuvarlak Masa etrafında
İran - Türkiye ilişkileri bağlamında mevcut uluslararası sistem ve küresel güçler dikkate alınarak, yeni politikalar ortaya koyabilmek ve geleceğe yönelik yeni bir perspektif çizmek amacıyla İstanbul'da, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi(TASAM) ev sahipliğinde yuvarlak masa toplantısı düzenleniyor. 12 Kasım 2008'de gerçekleştirilecek olan toplantının başlıca tartışma konularını "Enerji, Nükleer Enerji, Uluslararası Sistemdeki Yeni Açılımlara Türkiye ve İran'ın Bakışı, Bölgesel Problemler, Kafkasya'daki Sorunsallar, Türkiye ve İran Açısından Afganistan Meselesi, Türkiye ve İran İlişkileri, Ticaret, Bölgesel İstikrar ve Güvenlik" başlıkları oluşturuyor. İran Dışişleri Bakanlığı heyetince toplantıya katılacak olan isimler Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Sayyed Rasul Musevi, II. Batı Asya Dairesi Başkanı Jelaleddin Nemini, Emekli Büyükelçi ve Bakanlık Kıdemli Bilirkişi Jalal Kalanteri olarak bildirildi. T.C. Dışişleri Bakanlığı'nın gözlemci olarak katılacağı toplantının Türk delegasyonunu ise TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TASAM Başkan Yardımcı ve E. Büyük Elçi Murat Bilhan, TASAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vural ALTIN ve E. Büyükelçi Aydemir ERMAN oluşturacak.
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, yaptığı yazılı açıklamada, dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 70'inden fazlasını barındıran Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya, küresel güçler için büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, 'Yeni Dünya Düzeni' yolunda ortaya atılan 'Büyük Ortadoğu Projesi' ve proje kapsamında gerçekleştirilen Afganistan ve Irak Müdahalelerinde, demokratikleşme sürecinin yerleştirilmesinin ötesinde enerji kaynaklarının da büyük rol oynadığını söylemenin mümkün olduğunu aktardı. Bu bağlamda, coğrafi konumu itibariyle İran, hem Hazar Havzası'na hem de Orta Asya doğalgaz kaynaklarının boru hatları vasıtasıyla ya da dolaylı olarak değiş-tokuş yöntemiyle Körfez'e ve dış dünyaya ulaştırabilecek önemli bir jeopolitik konuma sahip olduğunu ve bölgedeki enerjinin geçiş noktasının bölgeden geçtiğine işaret eden Şensoy, bu durumun bölgenin istikrarını, ticari faaliyetlerini, güvenlik meselelerini ve ikili ilişkilerini doğrudan etkileyen bir husus olduğuna işaret etti. Şensoy şöyle devam etti: "Zira İran'ın nükleer alandaki edinimi, Orta Asya ve Kafkasya'daki tutum ve politikalarını kendi ulusal güvenliği bağlamında tanımlamasını ve 'Türkiye'nin bölgesel hareketliliğini sınırlandırma' çabalarını kuvvetlendirebilir. Dolayısıyla mevcut durum karşısında geleceğe yönelik yeni bir vizyon geliştirmek Türkiye için çok önemli."
TASAM Başkan Yardımcısı ve E. Büyük Elçi Murat Bilhan ise, "İran'ın gerek izlediği nükleer politika sebebiyle; gerekse de sahip olduğu enerji kaynakları sebebiyle Türkiye açısından çok önemli bir konuma sahip olduğunu ve dolayısıyla İran - Türkiye ilişkilerinin üzerinde önemle durulması gereken bir husus olduğunu vurgulamak isterim." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye-İran Yuvarlak Masa toplantısı 12 Kasım Çarşamba günü Fatih'de bulunan TASAM Merkezi'nde saat 10:00'da yapılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.