Bu Ayıp Bize Yeter

Bu Ayıp Bize Yeter
Kamu ve özel huzurevlerinin 20-25 bin dolaylarında olduğu Türki-ye’de, baş tacı olması gereken yaşlılarımız huzurevlerinde zor koşullarda ömür tüketiyor. Bakanlık kapasiteyi artırsa da ihtiyaç fazla…

Türkiye'de 20-25 bin dolaylarında olan kamu ve özel huzurevleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kapasiteyi artırmasına rağmen yetmiyor. Binlerce yaşlı vatandaş, zor koşullarda mevcut huzurevlerinde günlerini yaşıyor. Bakanlık bilgilerine göre, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, diğer kamu kurumları, belediyeler, dernek ve vakıflar, azınlık ve özel 297 huzurevinde 19 bin 302 kişiye hizmet veriliyor. Bu rakamın 11 bine yakını Bakanlığın huzurevlerinden oluşuyor. Yaşlıların yüzde 41’i kadın, yüzde 59’u erkek yaşlı, yüzde 49’u ücretsiz, yüzde 51 ücretli, yüzde 67’si huzurevi yaşlısı, yüzde 33’ü özel bakım yaşlısı olarak biliniyor.

YENİ HUZUREVLERİ GELİYOR

Bakanlık, artan ihtiyaç kapsamında yeni yaşlı bakım merkezleri açmak zorunda kalıyor. Bu kapsamda, bağışçılar tarafından inşa edilen “küçük ev”lerin sayısı 1997 yılında bir iken 2013 yılında bu evlerin sayısı 40’a ulaştı. “Yaşlı Yaşam Evleri” adı altında hizmet veren birimlerin ilki 2011 yılında açılmışken, 2013 yılında ise bu evlerin sayısı 4’e yükseldi. Bakanlık, artan ihtiyaç doğrultusunda önümüzdeki yıllarda, “Apartman Modeli”, “Sokak Modeli” ve “Avlu Modeli” isimleri verilen yeni huzurevlerini de hizmete açacak.

ÇARE, PRİM KESİNTİSİ

Bakanlığın yaptığı sunumda, yaşlı bakımı doğal seyrinde gitmeyeceğinin görülmesi üzerine “bakım sigortası” formülü üzerinde çalışmaya başladı. Bu uygulama ile ilgili hazırlanan raporda, “Sağlıklı bir yaşlı bakımı için ‘bakım sigortası’ hayata geçirilmelidir. Bakım sigortasının uluslararası norm ve standartlarda ülke genelinde bütün çalışanlar ve işverenlerden alınacak primler ile finanse edilebileceği mümkündür” denildi.

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum