Sütün kalitesini çocuktan sor!

Sütün kalitesini çocuktan sor!
Paket sütler arasındaki fiyat farkının "su katkısı"ndan kaynaklandığını belirten Aynes'in patronu, "Aldığınız farklı markaların paketini göstermeden sütlerini bir bardağa doldurun ve çocuğunuza içirin. En kaliteli olanı beğenecektir!" dedi.

Market raflarında süt ve süt ürünlerindeki rekabet artarken, söz konusu ürünler arasındaki fiyat farklılığı, kafalarda soru işaretlerine yol açıyor. 50- 70 kuruş arasında değişen farkın ancak 'su katılarak' oluşabileceği iddia edilirken, sektörün Denizli merkezli genç oyuncularından Aynes'in patronu Nevzat Serin, kalite kontrolü için ilginç bir öneride bulunuyor: "Aldığınız farklı markaların paketini göstermeden sütlerini bir bardağa doldurun ve çocuğunuza içirin. En kaliteli olanı beğenecektir!"

Besin değeri en yüksek gıdalardan olan süt, içinde çok sayıda faydalı bakteri barındırıyor. Ancak sağıldıktan sonra iki saat içinde ısıl işleme tabi tutulmazsa, faydalı bakteriler ölürken, yerlerine de zararlıları geçiyor. AYnes Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, bu yüzden uyanık sokak satıcılarının süte su kattığını aktarıyor. Çünkü bu sayede sütün ömrü biraz daha uzamış oluyor. Ancak bazı kimselerin çiğ sütün dayanma süresini artırmak için 'çamaşır sodası' bile kattıklarına vurgu yapan Serin, "Sütün ömrü uzasın diye sağlığa zararlı, çok değişken bazik maddeler katılıyor." ikazında bulunuyor. 

Isıl işlem görmüş ambalajlı ürünlerin her zaman daha güvenilir olduğunu vurgulayan Aynes'in patronu, iyi süt için fiyatın belirleyici unsurlar asında yer almadığını ifade ediyor. Bunun sebebini de şöyle izah ediyor: "Perakende pazarı zincir mağazaların eline geçiyor. Hızlı bir rekabet var. Bazen alış fiyatlarının altında promosyon yapıyorlar. Bir de marka değeri var. Bunların fiyatları da oldukça yüksek. Tüketici orta yerlerde bir fiyattaki ürünü de gönül rahatlığıyla seçebilir. Burada damak tadı çok önemli. Mesela çocuklar çok seçicidir. Doğru sütü bulur. Özellikle küçük çocuklara birkaç ayrı marka sütü ambalajlarını göstermeden bardağa koyup içirin. Doğru sütü bulacaktır."


Hâlâ çiğ süt standardımız yok

Besin değeri açısından sütün çiğ halinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Nevzat Serin, bu konuda Türkiye'de hâlâ bir standart olmadığını belirtiyor. Avrupa'da uygulanan standarda göre 1 litre sütte toplam canlı bakteri miktarının 100 binden fazla olmaması gerekiyor. Serin, şirket olarak bu değeri esas alıp, kritere uyan sütleri 1. Sınıf kabul ettiklerini ve bu standartta süt getiren üreticiye prim ödediklerini aktarıyor. Tarım Bakanlığı da teşvik için benzer bir uygulama yapıyor. 

Aynes'in patronu, 'Sanayici süte su katıyor mu?' sorusuna cevap vermenin zor olduğunu ifade ediyor. Bunu, sütün tebliğinde su oranının yazılmamış olmasına bağlıyor. Konuyla ilgili olarak Koruma Kontrol Müdürlüğü'ne defalarca başvurduklarını aktaran Serin, "Tebliğe en fazla şu kadar su olur diye bir madde konulsun. Örneğin yüzde 1-2 su bulunabilir diye bir oran yazmalı. Şu an yüzde 20-30 su katsanız bile cezası yok." diyor. 


Süt tüketimini teşvik ekonomiyi teşvik 

Türkiye'deki süt üretiminin yıllık 12 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak resmi kayıtlı rakamlara göre 2007'de üretilen süt miktarı 4,5 milyon ton oldu. Türkiye, kişi başına süt tüketiminde gelişmiş ülkelerden bir hayli geride. Yapılan araştırmalara göre, Avrupa Birliği'nde kişi başına süt tüketimi 140 litre. Boy ortalaması 1,70'in üzerinde olan ülkelerde de 180-200 litreyi buluyor. Türkiye'de ise ancak 20 litre.

Söz konusu rakamlara vurgu yapan Nevzat Serin, süt tüketiminin artırılması için kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Bu sayede hem insanların hem de ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşacağını belirterek, şu değerlendirmelerde bulunuyor: "Katma değeri yüksek bir gıda. Peynir, ayran ve yoğurt sütten yapılıyor. Dolayısıyla hayvancılığa büyük destek oluyor. Türkiye'de gazlı içeceklerin yarısı kadar ayran tüketimi olsa, hayvancılığımız çağ atlar. Hayvan sayımız ikiye katlanır. Kişi başına 12 kilo yoğurt tüketiyoruz. Ayranda bu rakam 7 litre civarında."


Tam yağlı süt tüketin

Nevzat Serin'in bir başka tavsiyesi de yağlı süt tüketimi ile ilgili. Son dönemde yarım yağlı ya da yağsız süte rağbetin arttığını kaydeden Aynes'in patronu, "Susuz ve kaliteli sütü bulmak isteyen yağlı olanları tercih etmeli. Tüketiciye tavsiyemiz budur. Yağlı süt kullanmaktan kaçmayın. Süt, çok çabuk sindirilebilir ve çok faydalı bir besin." ifadelerini kullanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.