Üretici belgesizlere ihraç engeli
Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatındaki sıkıntıların aşılması için üreticiler bilgilendirilmeye devam ediliyor. Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve Antalya İhracatçılar Birliği (AİB), Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda yaş meyve ve sebze üreticilere, ihracatta yaşanan sıkıntılar ve uyulması gereken kurallar anlatıldı.
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen ve AİB Yaş Meyve ve Sebze İhracatı Baş Danışmanı Mehmet Faik Gücin sinevizyon eşliğinde üreticilere, ziraat mühendislerine, ziraat danışmanlarına ve zirai ilaç satıcılarına sunum yaptı. Rusya Federasyonu'na yapılan taze meyve , sebze ve narenciye ihracatındaki olası sıkıntılar 'Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın üreticiye vereceği 'İhracata Yönelik Üretici Belgesi'yle aşılacak. Bu belgeye sahip olmayan çiftçilerin yetiştirdiği, yaş meyve, sebze ve narenciye ürünleri Rusya'ya ihraç edilmeyecek.
Türkiye'nin yıllık 45 milyon ton yaş meyve, sebze ve narenciye üretimi yaptığını belirten Tarım İl Müdürü Erçin, üretilen ürünün ancak yüzde 5'nin ihraç edilebildiğini söyledi. Yaş sebze, meyve narenciye üretiminde Türkiye'nin ABD, Hindistan ve Çin'den sonra dünyada 4'ncü sırada olduğunu belirtti. Pazarlamada yaşanan en büyük sıkıntının üreticinin gıda güvenliği şartlarını yerine getirmede istenilen özenin gösterilmemesi olduğunu söyledi.
Erçin, "Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların kurtuluş reçetesi tarım olacak. Dünya borsaları çökerken bu sıkıntıdan üretim yapan devletler zarar görmeyecektir. AB kriterleri ölçüsünde ürün yetiştirsek dünyanın her ülkesine satarız. Türkiye ürettiği sebze, meyve narenciyenin yüzde 36'nı Rusya Federasyonu'na satıyor. Rusya bizim için çok önemli pazar ve satın aldığı üründe ilaç kalıntısı istemiyor." diye konuştu.
Üretici verilen belge ile bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt alınarak belirli periyotlarla izleneceğini belirten Antalya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, çiftçiden ürün sonrası numune ürün alacaklarını söyledi. Belgeyi meyve, sebze ve narenciyede gıda kodeksi uygun üretim yapan üreticilere ücretsiz vereceklerini belirten Şen, ihracatçılarında ürünleri belgeli üretim yapan çiftçilerden alacağını söyledi.
Rusya'ya ihraç edilen her ürünün Tarım İl Müdürlüğü Laboratuarlarında analizden geçtiğini belirten Şen, sıkıntının Rusya'da kendi ülke topraklarında yasakladığı bazı zirai ilaçlardan kaynaklandığını ifade etti. Şen, "Üreticilerimiz çok iyi bilmeli ki meyve, sebze ve narenciyede AB kriterleri yanı sıra Rusya kriterleri var. Müşteri talebine göre ürün yetiştirmek zorundayız. İhraç ettiğimiz üzüm, limon, domates, patates, portakal, salatalık patlıcan kiraz ve mandarin gibi ürünlerde Ruslar nitrat kalıntısı istemiyor." diye konuştu.
Türkiye'nin yıllık Rusya'ya 500 milyon dolarlık yaş sebze meyve ihracatı bulunduğunu bildiren AİB Yaş Meyve, Sebze ve Narenciye İhracatı Baş Danışmanı Mehmet Faik Gücin, bu yıl sonunda bu rakamın 700 milyon dolar olacağını söyledi. Üretilen ürünün yüzde 5'nin ihracatın çok düşük bir rakam olduğunu ifade eden Gücin, bunda en önemli etkenin üreticinin ürettiği ürünü pazarlarken AB normlarına gereken özen ve ihtimamı göstermemesinden kaynaklandığını kaydetti.
Toplantıya, Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Bilal Ay ve 36 ziraat mühendisi, zirai ilaç satıcısı ile ziraat danışmanı katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.