Yalanı Ele Veren İpuçları

Yalanı Ele Veren İpuçları
Metiner Sezer, Türkiye gazetesindeki köşesinde, muhatabınızın yalan söyleyip söylemediğini anlamanın yollarını yazdı.

"Eskiden yalancının mumu yatsıya kadar yanardı. Şimdi, süre kısaldı. İşin garibi yalancı ile doğrucu yer değiştirdi. Aman dikkat!" diyen Sezer, özellikle bu seçim döneminde lazım olabilecek şu tiyoları verdi:

"Muhatabınızın yalan söyleyip söylemediğini anlamanızın en etkili yolu onu sadece kulağınızla değil, aynı zamanda gözlerinizle dinlemenizde saklı; bunu unutmayın. Vücut dili yalan söylemez çünkü.

Gözler malum beynin aynasıdır. Kişi konuşmadan önce gözler sağa sola, üste, yanlara, aşağıya hareket eder. Bu hareketlere yön veren şey konuşma öncesi düşüncelerdir. Karşınızdaki kişi konuşurken gözlerini sizin sol tarafınıza doğru kaydırıyorsa, bilin ki yalan söylüyordur. Burası beyninizin “Kurgulama Bölümü”dür çünkü.

Karşınızdaki kişinin ses tonundaki ani iniş çıkışlar artmış ve konuşurken daldan dala atlayışlar sıklaşmışsa “gerçeklerden kaçma” durumu var demektir ki bu durum yalan söylediğinin güçlü sinyalleridir.

Beden dilinde gözle görülür ve abartılı bir değişim gördüğünüzde durun: Güçlü yalan zilleri çalıyor çünkü! İnsanlar, doğruluğundan emin oldukları şeyleri söylerken güçlü dururlar. Kendinin dahi emin olmadığı şeyler söylüyorsa, vücudu güçsüzleşir ve savunma hareketleri yapmaya başlarlar.

Sorduklarınıza hazır cevap veriliyorsa ondan da korkun. Sizden sakladığı ya da çarpıttığı bir şeyler vardır ki, hazırladığı şeyleri söylüyordur.

Kişiler kendilerinde olmayan özellikleri çok konuşurlar. Bunu da hatırda tutmakta fayda var. Sürekli dürüstlükten, ekolojiden, adil olmaktan konuşulmaz. Bunlar kişinin tarzıdır ve yaşanır.

Konuşma malum düşünce, jestler ve kelimelerden oluşur. Jestler yani vücut dili hepsinden önemlidir.

Kişi konuşurken kaşını yukarı kaldırıyor, farkında olmadan burnunu kaşıyor, ayaklarını çapraz bağlayıp ya da dikiyor, elleriyle sürekli kendi bedenine temas ediyorsa, aman dikkat! Hele nefes alış verişlerinde sıklaşma ve göğsünde şişme var, ellerini kullanırken dili “sağ” derken, bedeni “sol” tarafı işaret ediyorsa “yalan dünyası”na hoş geldiniz!

Yalan söyleyenin “beyin hıçkırığı”na tutulma hâli vardır bir de. Söylediğini unutur, tekrar tekrar aynı kelimeleri söyler ve kafasını sağa sola çevirir.

Dikkatinizi kendinize değil, karşınızdakine verin. Çünkü iletişim sizin ne anlattığınız değil, karşınızdakinin ne anladığıdır."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum