Üstüne Basa Basa Söyledi

Üstüne Basa Basa Söyledi
Diyanet İşleri ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Görmez, “İslam medeniyetinde vakıf müesseselerine Kur’an ayetleri rehberlik yapmıştır” dedi.
Görmez, Vakıf Genel Merkezi'nde TDV il temsilcilerine yönelik verilen eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, vakfa kuruluşundan bugüne kadar emek veren, hayırlarıyla destek veren ve faaliyetlerinde görev alan herkese teşekkür etti.
 
Kur’an ayetlerinden esinlenen Müslümanların büyük müesseseler kurduğunu belirten Görmez, “İslam medeniyetinde vakıf müesseselerine Kuran ayetleri rehberlik yapmıştır. Bütün statü farklarını ve fakir-zengin arasındaki sınırları ortadan kaldıran ‘karz-ı hasen’ diye bir müesseseye hayat vermişiz. Kur’an-ı Kerim’de 200’ü aşkın ayeti kerime vakıf konusundan bahsediyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sas) ise kendisine bağışlanan hurma bahçelerini üzerine bir mescidin inşasını emrediyor” dedi.
 
İslam medeniyetinin adeta bir vakıf medeniyeti olduğunu vurgulayan Görmez, “Medeniyetimizin 700 vakıf çeşidinden bahsedilir. Kuşlara yuva yapmak, gelinlik fakir kızlara çeyiz almak ve sokak hayvanlarının tedavisi için vakıflar kuran bir medeniyetin çocuklarıyız. Din hizmetleri ve din eğitimi gibi alanlar, vakıflar üzerine bina edilmiştir. Camilerin mescitlerin idaresi, tekkelerin idaresi bütün bunlar vakıf hizmetleriyle yürütülmüştür. Din eğitimine, din hizmetine vakıflar yön vermiştir. Bütün bu vakıfların vakfiyesi vardır. Vakfiyeler bu medeniyetin düşüncesini ufkunu ortaya koyan tarihi metinlerdir” diye konuştu.
 
Modern zamanlarda geleneksel vakıfların daha çok dernek ve sivil toplum kuruluşları diye ifade edilen müesseselere dönüştürüldüğünü vurgulayan Görmez, “Kadim vakıflarımızın kuruluş gayeleri ve çizilen çerçeveleri ile ciddi bir mahiyet farkı var. Biz, kadim ile yeniyi birleştirerek, İslam fıkhında vakıf dediğimiz müesseselerin ihyası için çalışmalıyız” dedi.
 
Türkiye Diyanet Vakfı’nın da dini hizmetleri yürütmek ve din eğitimini yaygınlaştırmak amacıyla kurulduğunu vurgulayan Görmez, şunları kaydetti:
 
“Müesseseler topluma mal olduktan sonra hele hele kapılarını dünyaya açtıktan sonra toplumun beklentilerine yön vermeye başlar. Allah razı olsun iyi ki kurmuşlar. Vakıf zamanla kendi istikametini belirlemeye başladı. Türkiye’de ve dünyada çok güzel hizmetleri oldu. Vakfımız son yıllarda yenilenme çalışmalarını sürdürüyor. Vakfın her şubesi o şehrimizde en önemli ve en büyük vakıf haline gelmesi için bir çaba içindeyiz.“
 
TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu ise TDV’nin 2012 yılından itibaren dünyanın beklentilerine ve ihtiyaçlara cevap vermek için yeniden yapılandığını söyledi.
 
Vakıf yapılanmasının genel merkezde sona erdiğini ancak şubelerde devam ettiğini vurgulayan Palakoğlu, “Biz Türkiye Diyanet Vakfı olarak bütün illerimize gittik ve toplantılarımızı yaptık. Son istişarelerden sonra revizyonları yaptık. Hedefimiz tüm illerimizde ve ilçelerimizde bu yılın sonuna kadar şube yeniden yapılanma süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlamak” diye konuştu.
 
Toplantıda, Türkiye Diyanet Vakfı'nda Mütevelli Heyeti Üyesi ve Denetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yapan Prof. Dr. Şerafettin Gölcük'e, Başkan Görmez tarafından vakfa hizmetlerinden dolayı plaket takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum