Tuzla, aynı tuzla!

Tuzla, aynı tuzla!
Çalışma Bakanı Çelik: Tuzla'da fiziki şartlar hâlâ uygun değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron işverenle ilgili düzenleme yapacak. Bakan Faruk Çelik, asıl işverenin, alt işvereni olan taşeronla sözleşme yapması gerektiğini belirterek, işçi ölümleriyle gündeme gelen Tuzla tersanelerinde fiziki şartların hâlâ uygun olmadığını kaydetti. 

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası tarafından İzmir Hilton Oteli'nde, 'Çimento Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği' isimli sempozyum düzenlendi. Sempozyumun açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatında son dönemde önemli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. 

İşverenlere, iş hayatı ile ilgili problemleri diyologla çözme çağrısında bulunan Çelik, "Problemleri konuşmak, işçinin veya işverenin aleyhine karar çıkacak demek değildir." dedi. Taşeronluğu bir sisteme oturmayı amaçladıklarını ifade eden Çelik, "Asıl işverenin taşerona devri, mutlaka sözleşmeyle yapılmalı. Halen uygulanan yöntemde belli bir düzen yok. Bakıyorsunuz 500 kişi çalışıyor, sonraki gidişte 6 kişiye düşüyor. Yeni düzenleme, kayıt açısından da iyi olacak." şeklinde konuştu. 

Bakan Faruk Çelik, kriz sebebiyle kamu harcamalarının azaltılması için yerel seçimin bir yıl ertelenmesi önerisine ise şöyle cevap verdi: "Seçime gidiyoruz diye kamu harcamaları artmaz. Harcamaları azaltmak için seçime giderken bin belediyeyi kapattık. Kamu yatırımlarının ekonomik canlılık için artması gerektiği bir dönemdeyiz."

TİSK Başkanı Kutadgobilik ise hükümete krizde neler yapılması gerektiğine konusunda rapor verdiklerini ancak bekledikleri önlemlerin henüz alınmadığını belirtti. TİSK'in 9 bin işyerini temsil ettiğini hatırlatan Kutadgobilik, konfederasyon olarak temsil etmedikleri, organize olmamış işyerlerinde kayıt dışı işçi oranının yüzde 45 civarında olduğunu vurguladı. 

İş kazaları ve ölümlerin bu sektörde ortaya çıktığını belirten Tuğrul Kutadgobilik, krizin etkilerinin derinleştiğine dikkat çekti. Çimento sektöründe yedi fabrikanın üretimini durdurduğunu belirten Kutadgobilik 8 bin kişinin de işten çıkarıldığını aktardı. Kutadgobilik, Türkiye'nin IMF ile bir an önce 20 milyar dolarlık anlaşma imzalaması, hükümetin bu konuda yaşanan handikapı gidermesi gerektiğini ileri sürdü.

Sendika olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı alt işverenliği düzenleyen yönetmeliğinden dolayı mahkemeye verdiklerini anlatan Kutadgobilik, işverene hiç güvenilmemesi sebebiyle ortaya çıkan yönetmeliğin Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu ancak tarafların bir araya gelip değiştirilmesine imkan verilmesi halinde davayı geri çekeceklerini ifade etti.

Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da iş kazalarının taşeron grubunda meydana geldiğini savundu. Bunların önüne geçmek için taşeron grubunun denetlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kundakçı, "Taşeronda çalışma şartları çok kötü. 8 saatin üzerinde çalışma süresi ve emek sömürüsü var." dedi. Kriz ortamında reel sektöre daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini de belirten Kundakçı, işsizlik fonundan krediyle çalışan işkollarına uygun şartlarda kredi verilmesini teklif etti.

Hak-İş Başkanı Başkanı Salim Uslu ise esnek çalışma konusunda ilgili kanunda 15 düzenleme bulunduğunu ancak işveren tarafından uygulanmadığını ve daha fazla esneklik talep edildiğini belirtti. Uslu, AB'ye girmeye hazırlanan bir ülkenin çalışma sisteminin Afrikalı ya da Uzakdoğulu olamayacağını söyledi. 

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren de sempozyumun süresi olan iki günde Türkiye'de ortalama iki işçinin hayatını kaybedeceğini ve altı işçinin sürekli iş göremez raporu alacağını söyledi. Ekonomik krize de değinen Eren, "Kriz, 'Geliyorum' diye bize önce mektupla haber verdi, sonra telgraf çekti, daha sonra eposta yolladı ve en sonunda telefon ederek gelip evimizin ortasına oturdu." diye konuştu. Türkiye Çimse-İş Sendikası Başkanı Ramazan Şafak ise son dönemde sendikalarının faaliyet alanındaki sektörlerde işten çıkarılan işçi sayısının 8 bin 282 kişiye ulaştığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.