"Okullarda hoşgörüyü eğitimi verilmeli"
Hoşgörü ve diğer değerlerin öğretilmesi konusuna bütüncül yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaymakcan, "Bu sadece tarih dersinin değil, bütün okulun bir işidir. Öğrenci ilişkilerinde hoşgörülü davranamıyorsanız. Ders programlarına hoşgörünün önemine ne kadar vurgu yaparsanız yapın yeterince başarılı olamazsanız." dedi.
Diyalog Avrasya Platformu (DA)'nun 8. Genel Kurulu'na 'Kavramsal analiz, hoşgörü kavramı ve farklı kültürlerde anlaşılma şekilleri' konulu oturumla devam edildi. Başkanlığını Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam'ın yaptığı oturumda okullarda hoşgörü ve ayrımcılık konusu ele alındı. Prof. Dr. Sağlam, hoşgörü eğitiminin müfredata girmesini gerektiğini vurguladı. Sağlam, "Gerek okullarda gerekse doğrudan doğruya okulların müfredatında hoşgörüyü daha teşvik edici şeyler olabilir. Ama bunun için ilk olarak okul yönetimi ve yöneticileri ile üniversite hocalarının bir araya gelmesi lazım." diye konuştu.
Prof. Dr. Kaymakcan, hoşgörü eğitimine okul kültürü içinde bütüncül bir şeklide bakılmasını istedi. Bunun için okulda ilk önce bir durum tespiti yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kaymakcan, şöyle devam etti: "Okullarda önyargı, günah keçisi yapmak, yok saymak, alaycılık yapmak, kutsal olanlara karşı farklı sözler söylemek gibi belirtiler hoşgörüsüzlük alametleridir. İkinci önemli bir konu da öğretmenler bu konuda yeterli bilgi sahibi olmalıdırlar."
Kaymakcan, hoşgörüsüzlüğün temelinde kişinin kendi yaşam biçiminin bir diğerinden üstün olduğu kansının yattığını dile getirdi.
Gürcü eğitimci İrakli Kenchoshvili, başta Kafkasya olmak üzere dünyanın birçok yerinde meydana gelen çatışmaların temelinde ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının yattığına dikkat çekti. Gürcistan'da ayrımcılığı ortadan kaldırmak için Tolerans Konseyi kurulduğunu aktaran Kenchoshvili, kabul edilen kanunlar kapsamında da okullarda hoşgörü eğitimine daha fazla yer verildiğini dile getirdi. Kenchoshvili, okutulan kitapların baştan sona yenilendiğini, bu kitaplarda ayrımcılığa yer verilmediğini ifade etti.
Rus bilim adamı Prof. Dr. Mihail Meyer ise Başbakan Vladimir Putin'in isteğiyle okullarda okutulmak üzere İslamiyet'le ilgili bilgiler hazırladıklarını, fakat bazı bürokratların engellemeleriyle karşılaştıklarını aktardı. Hoşgörüyü daha da geliştirebilmek için okul müfredatlarının değiştirilebileceğini savunan Meyer, "Ben her zaman her yerde tolerans göstermiyorum. Öğrencilerimin kötü alışkanlılarına karşı hiçbir tolerans göstermiyorum. Bunlara göz yummamız onların geleceğine büyük bir darbedir." diye konuştu. Meyer, hoşgörü kültürünün yaygınlaşması için ortak bir platform oluşturulmasını önerdi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.