"Yüzde 30 kadın kotası"
Tarımsal üretimde işlerin büyük bölümünü üstlenen kadının pozisyonunun güçlendirilmesi için, tarımsal örgütlerde de "yüzde 30 kadın kotası" uygulanması önerildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 15-17 Ekim günleri arasında Kızılcahamam'da düzenlenen "Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı"nın sonuç bildirgesi açıklandı.
Kadınların üretimde ağırlıklı rol oynamasına karşın tarımsal desteklerden yararlanamadığına işaret edilen bildirgede, kırsal alandaki kadının pozisyonunun güçlendirilmesi halinde, kırdan kente göçün de önlenebileceği vurgulandı.
Bildirgede, yoksulluğun yüksek olduğu kırsa kesimlerde bile, kadınlardaki yoksulluğun erkeklere göre daha
fazla olduğu belirtilerek, kadının yoksullaşmasındaki en önemli faktörlerden birisinin toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler olduğu kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2006 yılı itibariyle yoksulluk oranının yüzde 17,81 olmasına karşın, kırsal alanda bunun yüzde 31,98'e yükseldiği, kentsel bölgelerde yüzde 9,31'de kaldığı hatırlatıldı.
Kırsal alanlardaki yoksulluk oranının ise kadınlarda yüzde 32,32, erkeklerde yüzde 31,61 düzeyinde olduğuna işaret edilen bildirgede, "Ülkede kaliteli ve verimli üretimin anahtar kişileri, kırsal alanda yaşayan kadınlardır" denildi. Bunun için özellikle kırsal alandaki kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesi önerildi
Bildirgede, kadınların girişimcilik yeteneklerinin geliştirilmesi için, eğitim ve kredi desteği yanında, "tarımsal örgütlenmede pozitif ayrımcılık" da önerilirken, "kadınların üretici örgütleri içinde kendilerini yetiştirebilmelerine yardım edecek fırsatı sağlamak üzere, yasalarla, tarımsal tarımsal örgütlenmelere yüzde 30 civarında kadın kotaları konulması" uygulaması istendi.
Bildirgede, gezici ve geçici tarım işçisi veya ücretli tarım işçisi konumunda çalışan kadınların ağır sorunlar yaşadıklarına dikkat çekilerek, tarımda istihdam edilen kadınların yüzde 99'unun herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadıkları da gözönünde tutularak, "Kırsal Alan Kadın İstihdamı ve Örgütlenmesi Eylem Planı" oluşturulması gerektiği bildirildi.AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.