Küresel kriz, ihracata dönüştürülebilir

Küresel kriz, ihracata dönüştürülebilir
KOSGEB Kayseri Merkez Müdürü Çınar: Türkiye, küresel krizle birlikte Avrupa'ya daha çok ihracat yapabilir

Küçük ve Ortak Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kayseri Merkez Müdürü Erdal Çınar, Türkiye'nin yaşanan krizden mutlaka etkileneceğini ifade ederek, "Türkiye, küresel krizle birlikte Avrupa'ya daha çok ihracat yapabilir" dedi.

KOSGEB Kayseri Merkez Müdürü Erdal Çınar, yaşanan krizin bilgi, sermaye yani entelektüel sermayenin iyi olması ve duyarlı ve nitelikli insanların yerli malı tercih edilmesiyle aşılacağına işaret etti. 

Türkiye'nin artık kendi etrafındaki denizlerde değil okyanuslardaki gemisinin kaçırıldığı haberini duyduklarının altını çizen Çınar, "Bakın Türkiye artık kendi içinde iş yapan bir ülke değil. Uluslararası arenada önemli iş çevresine sahip ülkedir. Türk şirketleri dünyanın bir ucunda iş yapıyor. Türkiye'den çok uzaklarda ve bir ülkeden başka bir ülkeye mal taşıyan Türk gemisi okyanusta kaçırılıyor. Bu nedenle krizden etkilenmemek için kargaşa ve tartışmalardan biran önce kurtulmalıyız. Ucuz ve nitelikli finans imkanı sağlanmalıdır. Bu konuda bankalarla oturulup uzun vadede uygulanacak ortak kararlar alınmalıdır. Yeni pazarlar bulunmalıdır. Entelektüel dediğimiz sermaye olan üniversite, bürokratlar da önemli katkılar sağlaması gerekmektedir" dedi. 

Türkiye'nin en fazla ihracatı Avrupa'ya yaptığını hatırlatan Erdal Çınar, Avrupa'daki şirketlerin, yaşanan küresel krizle birlikte Çin ve Hindistan gibi ülkelere verdiği büyük parti mal siparişlerini artık veremeyecek durumda olduklarına işaret etti. Çınar, Çin ve Hindistan'ın küçük siparişlerle uğraşmadığını, küçük siparişlerin maliyetleri artıracağına dikkat çekerek, şu uyarıda bulundu: "Krizle birlikte sıkıntıya düşen Avrupa ülkelerindeki şirketler daha küçük parti mal siparişleri verecek. Bu durumda nakliye ve artacak maliyet nedeniyle Çin ve Hindistan'ı tercih edemeyecek. Coğrafi konum itibarıyla tercih edeceği tek ülke Türkiye olacak. Bu nedenle önümüzdeki dönemde Avrupa'dan gelen küçük parti mal siparişleri aratacaktır. Bu yönde firmalarımız hazırlıklı olup, çalışmalarını ve pazarlama birimlerini o yönde değerlendirmeleri gerekir."

Erdal Çınar, yaşanan küresel krizden kurtuluş yönünde, küçük çaplı farklı ülkelerde düzenlenecek fuarların da yararlı olacağına işaret ediyor. 10-15 ülkeye gidilip açılacak fuarların daha etkili olacağının altını çizen Çınar, Afrika pazarının da firmalar tarafından biran önce ele alınmasını istedi. Çınar, İngiltere Başbakanının Suudi Arabistan'a, Arap ülkelerine giderek, Arap sermayesini İngiltere'ye getirmek için çalışma ve ziyaretlerde bulunduğunu hatırlatarak, "Gerekirse bizim devlet liderlerinin de bunu yapması ve işadamlarıyla bu ülkelere yapacağı çıkarmaları iyi takip edilmesi gerekir" dedi. 

Erdal Çınar, ARGE çalışmalarının önemine vurgu yaparak, firmaların bu konuda faaliyet gösteren KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşlarla irtibatlı olmalarının yararlı olacağına dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.