Üretim iyi, para değerlendirme sıfır
Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk, Türkiye'nin, dünyadaki işletmelerde söz sahibi olduğu sektörlerde üretiminin iyi olduğunu söyledi. Öztürk, bunun yanında kazanılan paranın çıkabilecek krizlerden etkilenmemesi için değerlendirilemediğini kaydetti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Şanlıurfa'da yapılan Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nın ikinci gününde 'Küresel Ekonomik Krizin Türk Otomotiv Sektörüne Etkileri' konusu ele alındı. Panelin başkanlığını yapan ekonomist İbrahim Öztürk, şimdiye kadar yaşanan krizleri değerlendirerek son krizde Türkiye'ye ne tür mesajların verildiğini anlattı. Türkiye'nin hız yapıp yapmayacağını iş adamlarının atacağı adımlarla belirleneceğini ifade eden Öztürk, "Evimizde oturarak hükümet şunu yapsın dersek bir yere varamayız. Ne yaparsak biz yapmalıyız. Krizi istemeyiz ama iyi ki kriz var. Çünkü bize hangi mesajları veriyor diye bakmalıyız. Bu kriz merkezi kapitalizmin krizidir, taşranın değil. Bundan öncekiler taşrada yaşandı, merkez ülkelerine bir şey olmadı. Bu sefer tam tersi bir süreç yaşayacağız. Bu sefer onlar sallanırken biz korunaklı olmak durumundayız. Merkez ülkelerin krizi çevre ülkelere önemli fırsatlar sunuyor. Hızla merkez ülkelerini yerini almaya çalışabiliriz. Dünyanın asırlık şirketleri krizden etkilenerek battı. Eğer fırsatımız olsaydı bunları satın alarak değerlendirebilirdik." dedi.
Bu kriz vesilesiyle, tek pazar Avrupa narkozundan çıkıp Asya'ya yönelmek gerektiğine dikkat çeken Öztürk, sıçramaya ve büyümeye yeni başlayan şirketlerin büyümeyi iyi idare edemediklerinden dolayı batmaya başladığını hatırlattı. "Kriz bize dön geriye beş yıldır yaptığımız yanlışları yeniden gözden geçirme imkanı sunuyor" diyen Öztürk, şöyle devam etti: "Son 5 yılda Gayri Safi Milli Hasılasını (GSMH) 250 milyar dolardan 750 milyar dolara çıkaran bir ülkeden bahsediyoruz. Türkiye'nin bir solukta gidip duracağı yer GSMH'ya 1,5 trilyon dolara çıkarmaktır. Bu çok da uzak bir imkan ihtimal değil. Kazandığımız parayı iyi değerlendiremiyor, parayı koşturamıyoruz. Ya çok büyük ölçekte üretim yapıp dünyaya satacağız. Ya da daha küçük ve kaliteli ürünlerimizi çeşitlendirerek büyümeyi sürdüreceğiz. Dışa açılmayı sürdürmeliyiz, iİşbirliği yaparak gücümüzü birleştirmeliyiz. Müşteri velinimetimizdir gerçeğini de kriz bize iyice hatırlattı. Türkiye AR-GE'ye ayırdığı harcamalarda dünyanın en düşük kaynak ayıran ülkelerinden biri konumdadır. Bu kriz bize farklı ihracat piyasaları olduğunu, farklı yönelimlere girmemizi gerektiğini gösterdi. 30-40 sene sonra bunu daha belirgin olarak görüp yaşayacağız."
Panelde konuşan İstanbul İl Genel Meclis Başkanı Hasan Büyükdede ise Türkiye'nin 2015 yılına kadar 2,5 milyon küçük araç üreten dünyanın önemli otomotiv üslerinden biri olacağını söyledi. "Tezgah parklarımızı ve makine kalıplarımızı buna göre yapmalı ve bu hedefi unutmamalıyız." diyen Büyükdede, Türkiye'nin bir otomotiv merkezi olacağını ve herkesin buna hazır olması gerektiğini söyledi.
Büyükdede, "Bütün otomotiv parça ve yan sanayicileri buna göre binalarını, tezgahlarını konumlandırmalı ve pazar hedeflerini buna göre belirlemeli. Özellikle yan sanayide faaliyet gösteren arkadaşlarımız ana fabrikalara en fazla 6 saatte parça yetiştirecek mesafede olmak zorundalar." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.