"Tarıma verilen destek azaldı"

"Tarıma verilen destek azaldı"
Denizli Ziraat Odası Başkanı Gemici: Tarım stratejik öneme sahip, buna rağmen verilen destek azaldı

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici; tarımın stratejik öneme sahip olduğunu, buna rağmen tarıma verilen desteğin her geçen gün azaldığını söyledi. Gemici; İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerine göre bu yıl Ege'nin kuraklıktan yüzde 41 etkilenmesine rağmen desteklemenin kısmi yapıldığını belirterek, tarımda bölgecilik yapıldığını ileri sürdü.

Denizli Ziraat Odası'nın koordinatörlüğünde her ay düzenlenen il koordinasyon toplantısı Denizli'nin Çameli ilçesinde yapıldı. Toplantıya, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Tavas Ziraat Odası Başkanı Hurşen Söylemez, Kale Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kuzulu, Çal Ziraat Odası Başkanı İsmail Koçal, Çardak Ziraat Odası Başkanı Cemal Baş, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Beyağaç Ziraat Odası Başkanı Sezai Pütün, Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ömer Deniz, Güney Ziraat Odası Başkanı Nafiz Bozaoğlu, Bekilli Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Dede ve Denizli Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür katıldı. 

Toplantıda konuşan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, tarımın stratejik öneme sahip olduğunu, buna rağmen tarıma verilen desteğin her geçen gün azaldığını söyledi. Türkiye'nin tarımda her geçen gün kötüye gittiğini iddia eden Gemici, "1990'lı yıllarında Denizli'de 240 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılıyordu. 2002 yılına geldiğimizde maliyetlerin yükselmesi ve çiftçinin para kazanamaması, verilen primlerin yetersiz olması sonucu bu rakam 165 bin dekara düştü. 2008 yılında ise çok acıdır ki pamuk ekim alanı 32 bin dekara geriledi. Sadece pamuk da değil, Buğdayda geçtiğimiz sezon rekolte 5 milyon ton düştü. Önümüzdeki süreçte yaşayacağımız herhangi bir sıkıntıya karşı stoklarımızda buğday yok, ithalata bel bağlamışız." diye konuştu. 

Hükümetin çıkardığı kuraklık kararnamesine Denizli'yi de aldırmak için büyük uğraşlar verdiklerini anlatan Gemici, Tarım İl Müdürlüğü'nün, Tarım Bakanlığı'na, yaşanan kuraklığın Denizli'ye etkisinin yüzde 5'i geçmeyeceğini bildirdiğini ifade etti. Gemici, Ege Üniversitesi'nin, uydudan uzaktan algılama sistemiyle yaptığı araştırmanın sonucunda Denizli'nin kuraklıktan yüzde 41 oranında etkilendiği ve rekoltenin düşeceğini tespit ettiğini kaydetti. Hükümetin, daha sonra Denizli'yi kuraklık kararnamesine dahil ettiğini belirten Gemici, şöyle dedi:

"Ege Bölgesi olarak bizim ürün çeşitliliğimiz fazla. Kuraklıktan etkilenen tütün, haşhaş, anason, üzüm, kuru bakliyat eken ve kuraklıktan etkilenen çiftçilerimiz bu kararnameden yararlana bildi mi ? Hayır. Sadece korungalı fiğe kuraklık desteği verdiler. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu kararname kapsamına aldılar. Bu yıl Çal, Baklan, Çardak ve Bozkurt ilçelerimizi kuraklık lokal olarak etkiledi. Şimdi şunu sormak lazım. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki ürün deseni zenginliği ile Ege bölgesindeki ürün desenindeki zenginlik bir mi ? Bu konuda maalesef bölgecilik yapılıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.