Öğretmenler mesleklerini değiştirmek istiyor

Öğretmenler mesleklerini değiştirmek istiyor
Gaziantep'teki öğretmenlerin yüzde 40'ı mesleğini değiştirmek istiyor

Gaziantep'te yapılan araştırmada, öğretmenlerden yüzde 40'ının fırsatını bulduğu takdirde başka bir mesleğe geçmeyi düşündüğü belirlendi.

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü'nün ilin eğitimdeki başarısızlığının nedenlerini tespite yönelik hazırladığı rapora göre, öğrencilerin başarısızlıklarının en önemli nedeni olarak ise, zamanı verimli kullanamama gösteriliyor. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile MPM'nin il genelindeki ilk ve orta öğretim okullarından 24'ünde toplam 7 bin 669 öğrenci, öğretmen, veli ve idareci üzerinde gerçekleştirdiği anket sonuçları, ilin eğitimdeki başarısızlığına ilişkin önemli ipuçları veriyor. 

Öğretmenlere yönelik uygulanan anketteki 'Fırsatınız olsaydı başka bir mesleği seçer miydiniz?' sorusuna verilen cevaplar, öğretmenlerin yüzde 40'ının mesleğinden memnun olmadığını ortaya koydu. 

22 okulda görev yapan toplam 409 öğretmenden yüzde 40'ı, bu soruya 'evet' cevabını verdi. Başarılı özel okullarda çalışan öğretmenlerin yüzde 39'unun da bu soruya evet cevabını vermesi dikkat çekiyor. 22 özel okulda görev yapan 62 öğretmenden 24'ü bu soruya evet cevabı verirken 38'i hayır cevabını vermiş. 

Öte yandan başarılı devlet okullarında görev yapan 171 öğretmenden 68'i ve başarısız devlet okulunda çalışan 247 öğretmenden 162'si fırsatını bulduğu takdirde başka bir mesleği seçmeyi düşünüyor. Ancak öğretmenlerin yüzde 91'i mesleğini sevdiklerini belirtiyor. 

Öte yandan, öğrenci ve öğretmenlerin başarısızlığın nedenlerine ilişkin anket sorularına verdiği cevaplara göre, en önemli başarısızlık nedeni öğrencilerin zamanını verimli kullanma alışkanlıklarının olmayışı. 

Bunu verimli ders çalışma yöntemlerini bilmeme, zamanın çoğunu ders dışı konularla ilgilenerek geçirme, bazı derslerin başarılamayacağına dair olumsuz inanış, daha önceki sınıflarda yeterince eğitim alamama, öğretmenin ders işlerken konuyu ilgi çekici hale getirmeyişi, sınavlardaki aşırı heyecan gibi nedenler takip ediyor. 

Rapora göre dikkat çekici bazı tespitler şöyle: "Başarısız devlet okullarındaki öğretmenlere göre öğrencilerin en önemli başarısızlık nedeni, öğrenci ailelerinin aylık gelirlerinin az olması. İlköğretimde, başarılı özel okullardaki öğrenci velileri, çocuklarının daha çok fen liselerinde eğitim almalarını hedeflerken, başarılı devlet okullarındaki öğrenci velileri daha çok Anadolu liselerini ve başarısız devlet okullarındaki öğrenci velileri ise, daha çok meslek liselerini hedefliyor. Liselerde, başarılı özel okullardaki öğrenci velileri daha çok diğer meslekleri, başarılı devlet okullarındaki öğrenci velileri, daha çok doktorluk mesleğini ve başarısız devlet okullarındaki öğrenci velileri ise, daha çok öğretmenlik mesleğini hedefliyor. Okullardaki müdür ve öğretmenler ile iletişim kurma durumu, başarılı özel okullarda yüksek iken başarılı ve başarısız devlet okullarında düşük."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.