Uzaktan kumandalı balık avı

Uzaktan kumandalı balık avı
Karadeniz'de tatbikata çıkan uzaktan kumandalı Nusret balık avlıyor

Balkan Savaşı'nda iki düşman gemisini batırıp döşediği mayınlarla Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren 'Nusret' mayın gemisinden esinlenilerek, aynı isimle uzaktan kumandalı balık tutma gemisi yapıldı. Birçok özelliğe sahip olan 'Nusret' balık tutma gemisi, avlanmadaki avantajları ile olta balık tutmayı gölgede bırakacak.

Girdiği sektörlerde hızlı gelişimiyle baş döndüren teknoloji, sonunda olta balıkçılığına da girdi. Hafta sonlarında deniz, baraj, göl veya nehir kenarlarında olta ile avlanılarak geçirilen keyifli dakikalar, yerini uzaktan kumandaya bırakıyor. Samsun'da bir üniversite öğrencisinin tasarladığı uzaktan kumandalı balık tutma aracı, avlanmaya çıkanların gözdesi oldu. Amatör olta balıkçılarını şaşkına çeviren araç, birçok özelliği ile de oltalara üstünlük sağlıyor 

İki ay süren bir uğraş neticesinde 500 YTL'ye mal olan 'Nusret', sahil yolundaki liman içi alanda tatbikata çıktı. Geminin kumandasına bu kez Binbaşı Nazmi Akpınar değil, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi İsa Korkmaz, geçti. Oturduğu yerden parmakları ile mini balık aracını kumanda eden öğrenci, arkasına bağlı olan misine ile denizin 10 metre ilerisinde balık aradı. 12 voltluk aküden aldığı elektrikle çalışan gemi, saatte 8 km hıza ulaşabiliyor. 4 yöne kumanda edilebilen balık tutma gemisi 'Nusret', balık kancaya yakalanınca sesli ve ışıklı ikaz veriyor. Daha sonra da makara sistemi yardımıyla balık denizden çıkarılıp gemiye alınıyor. Kaptana geriye sadece gemiyi getirmek kalıyor. 

Balık avlama merakının küçük yaşlarda başladığını anlatan İsa Korkmaz, Nusret'in balıkçılığa yeni bir anlayış getireceğini düşündüğünü belirtti. Korkmaz, ''Küçükken ırmağın kenarındaki yavru balıkları elime almaya çalışırdım. Ortaokulda olta ile balık tutmaya başladım. Lisede usta oldum. Ama balık tutarken çalılar, olta atmamıza engel olduğu için yüzen bir olta yapmak istedim. Üniversitede işin bilimsel boyutuna girdim. Şablonu kafamda vardı. Tahtasını sanayiden aldım. Gemi şeklini verdim. Cihazları ve kumandayı internet aracılığı ile yurt dışından getirttim. Mekanik donanımlarını yerleştirdikten sonra hazır hale getirdim.'' dedi. 

İki kilo ağırlığında, 55 cm uzunluğunda ve 25 cm genişliğindeki Nusret'i 300 metre uzaklıktan kumanda edilebildiğine dikkat çeken matematik son sınıf öğrencisi, aracı daha da geliştireceğini ifade ediyor. İsa Korkmaz, "Malzeme olsun, 4 günde bir tane daha yaparım. Devrilme veya batma ihtimali yok. Bunu geliştirip, elektrik derdinden kurtulacağım. Harici bir nitri yakıtlı motor yerleştirip, mazotlu olarak kullanacağım. Hem seri hale gelecek hem de daha sağlam olacak." ifadelerini kullandı. Avlanmanın geceleri de yapılabilmesi için aydınlatma sistemi koyduğunu hatırlatan Korkmaz, bununla bu zamana kadar çok sayıda kefal, hamsi, istavrit, lüfer, sazan, çinekop ve orta boy palamut avladığını sözlerine ekledi. 

'Nusret'i gören olta balıkçıları ise gemiye hayran kaldıklarını söyledi. Amatör balıkçı emekli öğretmen Sabri Sağlam, aracı çok beğendiğini ve en kısa zamandan kendisine kumandalı balık aracı yapacağını ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.