Konya'dan Ortadoğu'ya yumurta
Konya'da günlük üretilen 7 milyon yumurta, Irak, İsrail, Kazakistan ve Angola gibi ülkelere gönderiliyor. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, yeni pazarlarla dünyada yaşanan krizi aşmayı planladıklarını söyledi.
Önceki yıllarda kuş gribi nedeniyle yumurta tüketiminde meydana gelen düşüş yerini toparlanmaya bıraktı. Tüketicilerden gelen yumurta talebine yetişmekte zorlanan üreticiler, durumdan memnun. Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, Irak, İsrail, Kazakistan ve Angola başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesine ihracat yaptıklarını söyledi.
Yıllık, yaklaşık 85 milyon dolar ihracat yapıldığını aktaran Konya, "Konya'da 90 yumurta üreticisi firmamız bulunuyor. Bu firmalarımızda da 8 milyon yumurta tavuğu besleniyor. Sofralık ve damızlık günlük 7 milyon yumurta üretiyoruz. Bir günde üretilen 7 milyon yumurtanın 1,5 milyonu Irak ağırlıklı olmak üzere birçok orta doğu ülkesine gidiyor. Son bir yıl içerisinde de yaklaşık 21 milyon dolarlık yumurta ihracatı gerçekleştirdik."dedi.
Yumurta fiyatları hakkında da bilgi veren birlik başkanı, fiyatların yumurtaların boyutlarına göre belirlendiğini kaydederek, "Yumurtalar S, M, L ve XL olmak üzere 4 çeşit üretiliyor. Bu dört çeşit yumurtayla beraber halk arasında çift sarılı olarak da bilinen yumurtamız var. Yeni yumurtlamaya başlamasıyla strese giren tavuk, genellikle çift sarılı yumurta yapmaktadır." dedi.
XL adı verilen en büyük duble yumurtanın koli fiyatının 4,50 YTL ve S adı verilen en küçük klavuz yumurtanın koli fiyatının 3,42 YTL olduğunu belirten Hasan Konya, arz ve talep artışına göre üretimin şekilleneceğini kaydetti. Bu günlerde yumurta fiyatlarının mevsim normallerinde olduğunu dile getiren Konya, "Üreticilerimiz kaliteli yem kullanarak toplum sağlığını tehdit etmiyor. Bilinçli tüketiciler de bu farkı rahatça görebiliyor. Üretim ve tüketim doğru orantılı olarak işliyor. Dolayısıyla Konya'da kolay kolay fiyat artışı gerçekleşmez." diye konuştu.
Yılbaşından itibaren yumurtalara Tarım Bakanlığı tarafından işletme numarası verileceğini kaydeden Başkan Konya, yumurtanın izlenilebilirliğinin artacağını ifade etti. Bu durumun tüketiciler açısından büyük kolaylık olacağını belirten Hasan Konya, "Bu işlemin gerçekleşmesiyle yumurtanın sağlıksız olması halinde hangi firma tarafından üretildiği tespit edilip gerekli işlemler yapılacak." şeklinde konuştu.
Ayrıca tüketicilere taze yumurta hakkında bilgiler veren Konya, taze yumurtanın özelliklerini söyledi. Yumurta kabuğunun normal ve temiz, yumurta akının ise berrak, saydam ve jel kıvamında olması gerektiğini belirten Birlik Başkanı, " Ayrıca yumurta yabancı koku içermez. Tüketicilerimizin bu ayrıntılara dikkat etmesi gerekir." uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.