Türk ekonomisi küresel aktör

Türk ekonomisi küresel aktör
Bakan Ekren: Piyasalardaki aşırı dalgalanmaya sistematik müdahaleler her zaman yapılacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye'yi etkilemeye başlayan küresel krize karşı hükümetin tedbirleri artıracağını söyledi. 650 milyar dolar büyüklükteki Türk ekonomisinin küresel aktörlüğe aday olduğuna işaret eden Ekren, bu bakımdan ekonominin küresel mali krizden etkileneceğini dile getirdi. 

Bakan Ekren, "Hükümet üzerine düşüyor ve formülasyon düşünüyoruz. Etkilenmemekten çok hasar minimizasyonu için çalışıyoruz. Gözetim ve denetimi sıklaştıracağız. Piyasalardaki aşırı dalgalanma ve oynaklık karşısında gerekli sistematik müdahaleler her zaman yapılacak." dedi.

5'inci Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Konferans salonunda yapılıyor. Mini Bakanlar Kurulu'nu andıran şuraya kabineden dokuz bakan katılırken, sanayi ve ticaret odası başkanları da reel sektörü temsil ediyor. Şuranın basına açık bölümünde konuşan Devlet Bakanı Nazım Ekren, küresel krizden ayrı olarak Türkiye'nin makroekonomik değerlerinin kendine has bir konjonktüre girdiğini ifade etti. Yatırımlardaki duraklamayı tekrar hızlandıracaklarını belirten Ekren, kamu harcamalarında bu inisiyatifi kullandıklarına işaret etti. 

Küresel krizde kısa dönemli yangının söndürülmesinin önemli olduğunu söyleyen Bakan, "Dengeler ve kurallar değişiyor. Yeni mimari üzerinde çalışılacaktır. Türkiye'de kesinlikle mimarinin tartışıldığı dönemde ekonomik güç yerinde durmalıdır. Yeni bir çalışma grubu oluşturularak geleceği şekillendirecek çabalardan uzak durmamalıyız." dedi. Hükümetin 2012 vizyonunun bu anlamda son derece doğru olduğunu belirten Ekren, değişen koşullara göre bu programda da revizyon yapılacağını dile getirdi. 


"1,5 MİLYAR YTL DESTEĞİN VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ"


Yapılan protokolün çok manidar olduğunu kaydeden Ekren, "Özel sektörün ve kamu sektörünün Türkiye'nin ihtiyacı olan üretim, yatırım, istihdam sağlayacak alana 1,5 milyar YTL'lik desteğin verilmesi, bu dönemde özel sektörün ve kamunun çok daha iyi işler yapacağının göstergesidir." diye konuştu. 

Şurada özel sektörden alınacak durum tespitiyle ileriye dönük alınacak tedbirlerin ortaya çıkacağını dile getiren Ekren, güçlü, mali, ekonomik ve finans yapısıyla bu krize karşı hazır durmak zorunda olduklarını belirtti. Küresel mali krize karşı hükümetin gözetim ve denetimlerini artıracağını aktaran Ekren, Hazine ve Maliye'nin yüklerine arttırmayacak açılımlara imza atılacağını sözlerine ekledi. 


"KRİZ DAHA TÜRKİYE'YE GELMEDİ"


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ABD'den Avrupa'ya geçen küresel mali krizin doğuya kaydığını ve mali sektörden reel sektöre geçtiğini söyledi. "Ancak dünyayı saran bu yangın daha Türkiye'ye gelmemiştir. Hissettiğimiz yangının ateşi değil sıcaklığıdır." diyen Hisarcıklıoğlu, krize karşı sanayiciyi, ihracatçıyı, üreticiyi koruyacak yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Krizin önümüzdeki 1,5 yıl dünya çapında etkili olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Yaklaşık 6,5 yıldır süren büyümeye yeniden ivme kazandırmak ve büyümenin bereketini arttırmak için yeni bir çıpaya, yeni bir hikayeye ve yeni bir büyüme stratejisine ihtiyaç vardır." dedi. 


ŞURA BAKANLAR KURULU GİBİ 


Krizin olası etkilerine karşı alınacak tedbirlerin masaya yatırılacağı toplantıya hükümet kanadı dokuz bakanla katılıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Tarım ve Köyişleri Mehmet Mehdi Eker ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bulunuyor. Tüm sektör ve sanayi odası temsilcileri toplantıda sıkıntılarını dile getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.