"Öğretmenler övgü değil, çözüm bekliyor"
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, öğretmenlerin 24 Kasım'da, sahte sevgiler ve övgüler değil, sorunlarına gerçekçi çözümler üreten somut girişimler beklediğini bildirdi.
Gürkan Avcı, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa ülkelerinde en çok maaş
alan meslek gruplarından birinin öğretmenlik olduğunu, Türkiye'de ise öğretmenlerin 'yaşanacak kadar ücret' almadıklarını ve geçimlerini ikinci, üçüncü işlerle sağlamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Gürkan Avcı, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ölçütlere göre 4 kişilik bir ailenin temel harcamaları için aylık 2 bin 123 YTL olduğunu, buna karşın Türkiye'de ortalama öğretmen maaşının 1070 YTL olduğunu dile getirdi.
Sendikanın yaptığı araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 93'ünün borcu olduğunu belirter Acvı, bunlardan yüzde 7'sinin konut, yüzde 13'ünün araba, yüzde 54'ünün tüketici kredisi, yüzde 19'unun esnaf ve çevresine borç ödediğini, öğretmenlerin yüzde 76'sının ise kirada yaşadığını kaydetti. Gürkan Avcı, öğretmenlerin yüzde 83'ünün çocuğunun öğretmen olmasını istemediğini, 'Tekrar öğretmen olmak ister misiniz ?' sorusuna yüzde 59'unun olumsuz yanıt verdiğini söyledi.
Gürkan Avcı, öğretmenlerin yüzde 42'sinin sinema, tiyatro, opera, bale, gibi etkinliklere hiç katılamadığını, yüzde 78'inin ders kitabı dışında her ay bir kitap okuyamadıklarını, yüzde 49'unun bilgisayar ve internet kullanmayı tam olarak bilmediğini, yüzde 38'inin bilgisayarı olmadığını belirtti. Avcı, ülkenin geleceği olan çocukların emanet edildiği öğretmenlere verilen ücretin, sefalet ücreti bile olmadığını savundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.